Zdroj: NATO
Krátke správy

NATO vo Washingtone rieši najmä Ukrajinu

Hlavnou témou summitu NATO, ktorý sa dnes a zajtra koná vo Washingtone, je Ukrajina. Kyjev sa však opäť nedočká nejakého konkrétneho plánu na vstup do Aliancie.

Vlaňajší summit NATO vo Vilniuse bol pre Ukrajinu sklamaním. Očakávala totiž časový horizont prijatia, spojenci sa však zhodli iba na všeobecnom konštatovaní, že budúcnosť Ukrajiny je v NATO. Podľa CNN, ktorá sa odvoláva na tri rôzne zdroje, sa podobné vyhlásenie pripravuje aj tento rok. Podľa nich by malo byť v pripravovanom záverečnom komuniké uvedené, že cesta Ukrajiny do NATO je nezvratná. O slovo „nezvratná“ sa však stále vedú spory.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tesne pred summitom vyhlásil, že „silný nesúhlas“ so vstupom Ukrajiny do NATO vyjadrili najmä USA a Nemecko. Situáciu porovnal s vlaňajším stretnutím vo Vilniuse. „Ukrajinci boli pomerne rozrušení, keď zistili, že dvere do NATO sú otvorené, no nie úplne. Myslím si, že scenár summitu vo Washingtone bude rovnaký,“ vyhlásil Macron.

Každoročné stretnutie 32 členských krajín bude dôležité aj pre amerického prezidenta Bidena. Zahraniční lídri budú pozorne sledovať jeho stav po tom, čo podával nepresvedčivé výkony na domácej scéne. Za pozornosť stojí aj účasť arménskeho ministra zahraničných vecí. Arménsko bolo dlho pevným spojencom Ruska, no po tom, čo mu Moskva nepomohla v konflikte s Azerbajdžanom, sa čoraz viac prikláňa na Západ. Slovensko na summite zastupuje prezident Pellegrini.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *