Ľahký tank CV90120 na Tankových dňoch Laugarício. Zdroj: Futurearmy.sk
ModernizáciaVojenská technika

Budúcnosť armády je vo využívaní spoločných platforiem

O tom, že ľahké tanky zažívajú vo svete renesanciu, sme už písali. Dôvodov je viacero. Niektoré štáty láka ich cena, iné zas majú terén, ktorý nie je vhodný pre nasadenie ťažkých hlavných bojových tankov. Jeden takýto ľahký stroj sa nedávno predstavil aj na Tankových dňoch Laugarício – konkrétne CV90120 od spoločnosti BAE Systems Hägglunds.

Každopádne, ľahké tanky nemajú hlavné bojové tanky nahradiť. Ich úlohou je doplniť ich pri odlišných typoch misií, alebo zastúpiť ich práve v oblastiach, do ktorých sa pre rôzne obmedzenia nedostanú. V európskych podmienkach je to najmä kopcovitý terén alebo hustá sieť vodných tokov s malými mostami, ktoré ťažké hlavné bojové tanky neunesú. Tie majú 60-70 ton a CV90120 sa zmestí do 38 ton. Oba typy terénu – aj kopce aj riečky s malými mostami – pritom máme na Slovensku v hojnom množstve.

Dôležitý je však aj aspekt dopĺňania sa pri rôznych typoch misií. Nemecko a Francúzsko napríklad vyvíjajú Main Ground Combat System (MGCS – Hlavný pozemný bojový systém), ktorého základom budú hlavné bojové tanky, ale budú ho tvoriť aj viaceré vozidlá ľahších hmotnostných kategórií. Vozidlá budú zdieľať rovnaké konštrukčné prvky, čo zjednoduší údržbu, logistiku i výcvik posádok.

Výroba MGCS by sa mala začať v roku 2035, hoci už došlo k určitým zdržaniam a dajú sa očakávať ďalšie. Vozidlá ľahkých, stredných i ťažkých kategórií sa budú dopĺňať pri rôznych úlohách. Nejde však len o budúcnosť armády. Ako hovorí Tarkan Turkcan, riaditeľ platformy CV90 v BAE Systems Hägglunds. Ich spoločnosť toto robí už veľmi dlhý čas.

Ľahký tank CV90120 na Tankových dňoch Laugarício.
Zdroj: Futurearmy.sk

„Máme sedemnásť rôznych variánt na platforme CV90. Toto je cesta, ktorou sa treba uberať. Pretože napríklad mechanici nepotrebujú odlišný výcvik, pretože sú zvyknutí na CV90. Tak ako bojové vozidlo pechoty CV90MkIV, ktoré slovenská vláda kúpila, tak aj CV90120 bude mať rovnaký podvozok,“ povedal nám Tarkan Turkcan.

Ľahký tank bude mať rovnaký priestor vodiča ako bojové vozidlo pechoty, takže ani šoférov nebude potrebné preškoliť. „Vnútro CV90120, na ktorom robíme teraz, je na rovnakom princípe ako bojové vozidlo pechoty. Takže posádke bude povedomé všetko od samého začiatku. Rozdiel je iba v kanóne,“ dodal T. Turkcan.

Práve kanón je veľmi zaujímavý. Kým na Tankových dňoch sa predviedla staršia verzia CV90120, nová bude mať vysokotlakový kanón kalibru 120 mm. To znamená, že dokáže vystreliť projektily úsťovou rýchlosťou až 2 km za sekundu. Tým sa výrazne zvyšuje účinnosť proti obrneným cieľom.

To však nie je v prípade hlavnej výzbroje CV90120 jediné ohromujúce číslo. Nesie podobný počet kusov munície ako hlavné bojové tanky. V automatickom nabíjači ich je 16, v priestore vzadu pod vežou je zásoba ďalších 28. Dokopy ich je teda na palube 44. Nabíjací mechanizmus je extrémne rýchly, dokáže opakovať výstrel už po dvoch sekundách. To umožní CV90120 poraziť aj tanky s ERA (výbušným reaktívnym pancierom). Pri uvádzanej rýchlosti sa totiž trafí dvakrát na to isté miesto. A kým prvý výstrel môže byť odvrátený výbuchom ERA, druhý už zasiahne nekrytý základný pancier protivníka.

Tarkan Turkcan s podkaliberným nábojom pre 120 mm kanón ľahkého tanku CV90120.
Zdroj: Futurearmy.sk

Granáty pre kanón CV90120 sú podkaliberné. Tvorí ich tenká dlhá kovová šípka s prachovým obalom. Tento obal pri výstrele úplne zhorí a ďalej letí vysokou rýchlosťou už len spomínaná šípka. Zo záveru kanóna po výstrele vyhodí iba dno náboja.

Šance CV90120 pri súboji s obrnenou technikou protivníka nezvyšuje len účinný kanón, ale aj systém aktívnej ochrany, ktorý dokáže zlikvidovať viaceré druhy prilietajúcich projektilov.

Moderným prvkom sú aj integrované bezposádkové prostriedky. CV90120 bude mať v korbe dve garáže pre drony (či už lietajúce alebo pozemné) a je len na zákazníkovi, či ich využije alebo ich ponechá uzavreté. Na ovládanie dronov sú vzadu v korbe dvaja dodatoční operátori. „Ak ste veliteľom tanku, strelcom alebo vodičom, a ste uprostred boja, nemáte čas na nič iné. Ste príliš zaneprázdnený,“ vysvetľuje T. Turkcan dôvod, prečo na tento účel pridali dodatočných členov posádky. Ich úlohou však nemusí byť len ovládanie dronov. Môžu nahradiť veliteľa, strelca alebo vodiča pri dlhších misiách a ešte viac tak predĺžiť zotrvanie CV90120 v boji.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *