Ručné vypúšťanie dronu Leleka. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany.
Ukrajina sa brániVojenská technika

V Česku spustili výrobu dronov pre Ukrajinu

Spoločnosť UAC na Kolínsku v Česku nedávno spustila výrobu bezpilotných prostriedkov určených primárne pre ukrajinské ozbrojené sily. Tento týždeň firmu navštívila aj česká ministerka obrany Jana Černochová.

Hlavnou náplňou výroby je prieskumný dron Leleka. V Kolíne ich chcú vyrobiť stovky ročne. Bezpilotný prostriedok Leleka vyvinula ukrajinská firma DeViRo. Slúži na prieskum, no na jeho základe vznikol aj kamikadze dron. Výrobu na Ukrajine však ohrozujú nielen priame ruské údery, ale aj výpadky prúdu po útokoch na elektrárne. A tak sa rozbehla výroba v dcérskej spoločnosti v Česku. Jej presnú lokalitu však nezverejnili.

„Vznik firmy je jedným z príkladov spolupráce medzi obranným priemyslom Českej republiky a Ukrajiny, na ktorej se česká a ukrajinská vláda dohodli na jeseň 2022. Som rada, že podobné podniky, ktoré patria vo svojej oblasti ku svetovej špičke, u nás vznikajú,“ uviedla J. Černochová.

Ministerka Jana Černochová vo firme UAC.
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Česká ministerka obrany poukázala aj na to, akú významnú rolu drony vo vojne na Ukrajine zohrávajú. „Tvrdo získané skúsenosti Ukrajincov nám pomáhajú skrátiť cestu pri zavádzaní dronov do našej armády,“ dodala.

Leleka má rozpätie necelé dva metre a vzletovú hmotnosť okolo 5 kg. Vypúšťa sa ručne alebo pomocou katapultu. S elektrickým motorom dosahuje maximálnu rýchlosť 120 km/h. Bežná cestovná rýchlosť je 60-70 km/h. Vo vzduchu vydrží okolo 2,5 hodiny. Pre ukrajinskú armádu ide o nepostrádateľný stroj, ktorý pomáha v tyle nepriateľa odhaľovať potenciálne ciele, ale i pohyby jednotiek a tým napríklad i prípravy na útok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *