Systém Skyranger na podvozku tanku Leopard 2. Zdroj: X / Nicholas Drummond
ModernizáciaUkrajina sa brániVojenská technika

Nástupcu protilietadlového tanku Gepard by mala dostať aj Ukrajina

Protilietadlový tank Gepard sa po polstoročí dočkal nástupcu. Rheinmetall na veľtrhu Eurosatory predstavil Skyranger 35 – protilietadlový komplet na podvozku tanku Leopard 2.

Idea samohybných protilietadlových kanónov na tankovom podvozku sa pritom javila už zastaraná. Vojna na Ukrajine a masové používanie dronov však túto kategóriu bojovej techniky opäť oživilo. Staré protilietadlové tanky Gepard na podvozku Leopard 1 sa ukázali ako obzvlášť účinné.

Rheinmetall preto vytvoril protilietadlový tank aj na podvozku tanku Leopard 2. Využil pritom statickú automatickú vežu systému Skyshield, ktorý bol vyvinutý už skôr na obranu letísk a podobných dôležitých bodov.

Rheinmetall v minulosti predstavil systém Skyranger aj na podvozku vozidla Boxer.
Zdroj: Rheinmetall

Nejde o úplnú novinku. Vežu už v minulosti skúšali inštalovať na viaceré vozidlá, napríklad na osemkolesový Boxer. Teraz sa prvýkrát ocitla na podvozku tanku. Samotná veža je bezposádková, aj s muníciou má hmotnosť 4,5 t. Ovládajú ju dvaja vojaci sediaci v korbe tanku.

Veža nesie kanón kalibru 35 mm s účinným dostrelom 4000 metrov a s rýchlosťou streľby 1000 rán za minútu. Ide len o teoretickú kadenciu, pretože zásoba munície vo veži je iba 252 granátov. Vďaka pokročilejšej munícii, ktorá automaticky vybuchuje v blízkosti cieľa, má Skyranger 35 rovnakú účinnosť s jednou hlavňou, ako mal Gepard s dvomi hlavňami.

Vyvinuli aj ľahšiu verziu Skyranger 30 s kanónom kalibru 30 mm. Okrem toho môže veža niesť aj dve rakety Stinger alebo Mistral. Veža nesie celý rad sledovacích a zameriavacích systémov vrátane infračervených senzorov, laserového diaľkomeru a, samozrejme, radaru. Ten je schopný zachytiť lietadlá na vzdialenosť 20 km a malé drony na vzdialenosť 5 km. Existuje aj verzia s radarom s dosahom 30 km.

Systém Skyranger na podvozku tanku Leopard 2.
Zdroj: X / Nicholas Drummond

Je možné, že vývoj tohto vozidla opíše celý kruh a vráti sa na začiatok, k podvozku Leopardu 1, ktorý využíva aj starý protilietadlový tank Gepard. Riaditeľ Rheinmetall Landsysteme Björn Bernhard sa totiž vyjadril, že firma zvažuje možnosti, ako naň namontovať vežu Skyranger 35. „Vo svete je stále veľa tankov Leopard 1, na ktoré by sme mohli inštalovať veže s 35 mm kanónmi,“ povedal Bernhard.

Takéto vozidlá by mohla využiť aj Ukrajina, ktorá dostala pomerne veľa tankov Leopard 1, no na fronte ich veľmi nevyužíva a keď už, tak len v druhej línii. Bernhard sa vyjadril, že by takto mohli upraviť staré podvozky, ktoré ešte len prechádzajú generálkou pred odoslaním na Ukrajinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *