ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

Nová ponuka od Českej zbrojovky: Vykúpime aj vz.58

Skupina Colt CZ Group predviedla na veľtrhu IDEB 2024 kompletný sortiment ručných palných zbraní určených pre ozbrojené zložky. Konkrétne išlo o pištole, samopaly, automatické pušky, pušky pre presnú streľbu a ostreľovacie pušky Českej  zbrojovky, ako aj výrobky ďalších dcérskych spoločností skupiny Colt CZ Group, tzn. Colt a Colt Canada.

O prípadných plánoch na Slovensku nám porozprával Radek Hauerland, manažér pre vonkajšie vzťahy v spoločnosti Česká zbrojovka Uherský Brod (CZUB). Tá na svojom stánku ukázala, že je  jednou z mála firiem, ktorá má kompletný výrobný sortiment. Výhodou podľa R. Hauerlanda je, že ak chce ozbrojená zložka prezbrojiť svoje jednotky portfóliom nejakých zbraní, môže voliť všetko od jedného výrobcu. „Máme tradíciu, ktorá bude mať 90 rokov, vznikli sme v roku 1936. Máme vlastné vývojové oddelenie, máme kompetencie na to vyvinúť, vyrobiť a predávať kompletný sortiment ručných palných zbraní a príslušenstva,“ povedal R. Hauerland.

Česká zbrojovka by sa rada podieľala na prezbrojení Ozbrojených síl SR. A tu je hlavnou témou CZ BREN 2, automatická puška pre bežného vojaka. „Používa kaliber 5,56 x 45, čo je bežný kaliber NATO. Má spoločné zásobníky s M16, M4, atď., čiže je tam kompatibilita. Zbraň je bojom preverená a roky ju používa Armáda ČR, českí vojaci sa s ňou zúčastnili na rôznych misiách. Predáva sa do mnohých krajín celého sveta. Nie je tajomstvom, že pomáhame aj Ukrajine. Podpísali sme zmluvu na montáž našich zbraní BREN 2 na Ukrajine, to znamená, že ide o zbraň, ktorú si Ukrajinci preverili bojom a z celého spektra zbraní, ktoré sú na trhu, si ju vybrali,“ uviedol R. Hauerland a dodal: „Musím spomenúť aj Maďarsko, kde došlo k celému transferu technológie. Maďarsko používa celý sortiment našich zbraní od pištolí po pušky, ktoré vyrábame v spoločnom podniku v Maďarsku.“

„Sme schopní ponúknuť Slovensku zbraň, ktorá sa používa mnoho rokov, ktorá na trhu nezačína, ale má za sebou bojové skúsenosti, má veľmi dobré hodnotenie, vieme na kľúč dodať akúkoľvek spoluprácu. Už dnes  rokujeme o spolupráci s niektorými podnikmi na Slovensku. Môže to byť len dodávka, môže to byť montáž  dielov dodaných z Česka, môže to byť výroba dielov, alebo to môže byť celá výroba, t.j.  kompletný transfer technológie,“ povedal R. Hauerland. 

Celý proces by mal rôzne trvanie podľa toho, o čo by šlo. Napríklad výroba niektorých dielov, ako sú závery či rámy, by mohla nabehnúť v priebehu niekoľkých týždňov po dodaní strojov – pričom zavedenie strojného vybavenia by trvalo približne pol roka. 

Radek Hauerland zatiaľ nešpecifikoval, o aké podniky na Slovensku by mohlo ísť. Je ich viac a Česká zbrojovka má s nimi podpísané zmluvy o budúcej spolupráci, aktuálne pokračujú v rokovaniach. Zdôraznil však, že ak si to vláda SR bude želať, sú schopní nadviazať spoluprácu aj so štátnym podnikom. Čo sa týka jednania so štátom,  na Slovensku už predviedli zbrane nielen z produkcie Českej zbrojovky, ale aj sesterských značiek Colt a Colt Canada, patriacej do holdingu Colt CZ Group. „Prebehlo to za účasti predstaviteľov Ozbrojených síl SR. Teraz čakáme na výzvu do tendra, sme pripravení,“ povedal R. Hauerland.
Veľkou výhodou je podľa neho to, že firma nemá žiadnu jazykovú bariéru a je blízko hraníc so Slovenskom, z Uherského Brodu je to k nám len približne 20 kilometrov. Armády ČR i SR plnia podobné úlohy v rovnakom geografickom priestore, takže využívajú aj podobnú výzbroj. „Sme prepojení už teraz. Ozbrojené sily SR používajú samopal vz. 58, čo je výrobok Českej zbrojovky. My by sme boli schopní sa baviť aj o  jeho odkúpení, čo sa uskutočnilo napríklad v Armáde ČR, keď sme nahrádzali tieto zbrane BRENmi 805 a neskôr BRENmi 2, vtedy všetky samopaly vz. 58 kúpila Česká zbrojovka,“ uviedol R. Hauerland s tým, že pre daný štát je z hľadiska logistiky i bezpečnosti predaja určite výhodnejšie, keď sa celý balík zbraní ocitne v rukách výrobcu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *