Bombardér B-21 počas testov na Edwardsovej leteckej základni v Kalifornii. Zdroj: 412th Test Wing
Vojenská technika

Zverejnili letové zábery z testov amerického bombardéra B-21

Americké letectvo zverejnilo letové zábery nového bombardéra B-21 Raider. Podľa vyhlásenia prebiehajú letové testy stroja na Edwardsovej leteckej základni v Kalifornii. Pokračuje tak proces, na konci ktorého sa lietadlo stane základom bombardovacej flotily amerických vzdušných síl.

Na jednej fotografii je B-21 vysoko nad oblakmi a na druhej je stroj s vysunutým podvozkom tesne nad dráhou základne. Lietadlo nesie označenie AF 0001. Cieľom prebiehajúceho programu je oboznámiť sa s letovými charakteristikami nového bombardéra a podľa vyhlásenia letectva tieto testy pokračujú veľmi dobre a efektívne.

Bombardér B-21 počas testov na Edwardsovej leteckej základni v Kalifornii.
Zdroj: USAF

Northrop Grumman B-21 Raider je prvým novým bombardérom, ktorý v USA vyvinuli po viac ako 30 rokoch a prakticky všetky jeho technické údaje sú utajované. Má podobné tvary ako jeho predchodca B-2 Spirit, no má využívať pokročilejšie materiály, pohon i technológie stealth, aby bol schopný prenikať obranou protivníka. Plánuje sa verzia s posádkou i bez posádky.

B-21 má byť schopný nosiť konvenčné i jadrové zbrane. Vďaka dopĺňaniu paliva počas letu bude schopný udrieť na ciele kdekoľvek na svete. Preto nemusí využívať základne v oblasti konfliktu, čo by ho robilo zraniteľným na zemi. Je navrhnutý tak, aby sa v budúcnosti doňho dali ľahko integrovať nové zbraňové a elektronické systémy, ktoré teraz ešte neexistujú. Jeho prevádzka má byť lacnejšia, pretože povrchový materiál, ktorý pohlcuje elektromagnetické vlny vyžarované radarom, bude odolnejší a menej náročný na údržbu.

Bombardér B-21 počas testov na Edwardsovej leteckej základni v Kalifornii.
Zdroj: 412th Test Wing

Americké letectvo plánuje získať najmenej 100 lietadiel tohto typu. Jeden kus pritom stojí 750 miliónov dolárov. Do roku 2040 nahradia v službe 45 strojov B-1 z 80. rokov a 19 lietadiel B-2 z 90. rokov. Zaujímavé je, že najstaršie americké bombardéry Boeing B-52 Stratofortress ostanú slúžiť popri B-21 aj naďalej. Po dokončení plánovanej modernizácie by totiž mali slúžiť aj po roku 2050, teda sto rokov od prvého vzletu. Úlohou B-52 však nebude prenikať do hĺbky nepriateľského územia. Slúžia ako platforma na odpaľovanie striel s plochou dráhou letu z diaľky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *