Strely LRASM majú vlastnosti stealth. Zdroj: Lockheed Martin
Krátke správy

Nová strela LRASM spravila „maturitu“

Americké námorníctvo v spolupráci s firmou Lockheed Martin úspešne otestovalo vypustenie štyroch striel LRASM naraz. Išlo o akúsi maturitu najnovšej vývojovej verzie tejto strely s plochou dráhou letu. Podľa spoločnosti Lockheed Martin všetky štyri strely dosiahli stanovené úlohy od vypustenia až po zničenie cieľa. Podrobnosti však nezverejnili.

Strely AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) majú stealth vlastnosti a vysokú účinnosť proti silno bráneným cieľom. Zatiaľ ich vypúšťajú stroje F/A-18E/F Super Hornet a B-1 Lancer a prebeiha ich integrácia na lietadlá F-35 Lightning II a P-8 Poseidon. Bude tiež možné ich odpaľovanie z lodí či pozemných zariadení. Dosah je 370 km.

Zbraň používa pokročilé GPS navádzanie s vysokou presnosťou a má tiež optické a infračervené senzory, ktoré pomáhajú identifikovať ciele s najvyššou hodnotou. Využíva pri tom aj umelú inteligenciu. Tá umožňuje aj zmenu trasy v prípade, že sa počas letu objavia obranné prostriedky protivníka. Strela sa im v tom prípade vyhne a obletí ich.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *