Názory

Lucia Yar: Budúcnosť NATO (aj slovenského členstva v ňom) je v európskom pilieri

Aj v časoch, keď kvôli pobláznenému kompasu nevieme kde je sever, môže Slovensko stále budovať svoje obranné kapacity. Posilnenie európskeho piliera v NATO, ktorému by to prispelo, je koniec koncov v záujme Aliancie, aj EÚ. 

Na Slovensku si v týchto dňoch pripomíname 20. výročie vstupu do najsilnejšieho obranného spoločenstva na svete. Nikdy v histórii ľudstva neexistovala tak rozsiahla, dlhotrvajúca a úspešná aliancia suverénnych krajín, ktoré by sa navzájom nielen bránili, ale pomáhali odstrašovať prípadné hrozby. Pre Slovensko ako malý štát – s počtom obyvateľov porovnateľným s väčším tureckým mestom -, je preto členstvo nevyčísliteľnou výhodou. 

Napriek tomu sme v rámci NATO tými najskeptickejšími. Nepomáhajú naši lídri, ktorí sa odvolávajú na schizofrenický kompas. A nápomocné nie je ani blúznenie o mostoch, či neutralite – mosty v časoch nepokojov padajú totiž ako prvé a neutralita bez záruk veľmocí sa tiež rovná gestu drzého tínedžera, ktorí sa dožaduje rešpektu hádzaním o zem. 

No čím mrzutejší sme doma, tým menšia je aj dôvera u našich partnerov. Ochota verejnosti v spojeneckých krajinách brániť takýchto členov sa totiž značne znižuje, potvrdzujú to aj čísla. Výhody členstva, ktoré sa dnes dajú konkretizovať, preto musíme pripomínať.

Tri druhy výhod

Výhody slovenského členstva v Severoatlantickej aliancii boli a sú samozrejme najmä bezpečnostné. No ani na tie politické netreba zabudnúť.

Ak by Slovensko chcelo vystúpiť z Aliancie, na svoju obranu by namiesto súčasných, približne dvoch percent HDP, muselo vynaložiť ročne päť až deväť percent, odhadujú odborníci. Netreba ale asi ani pripomínať, že vybudovať bojaschopnú komplexnú armádu – ktorá by zaistila aj prípadnú neutralitu – by chvíľu trvalo. A naozaj neplatí, že by nás z toho dostalo, ak by sme stále mali staré sovietske systémy a techniku. 

Možnosť ovplyvňovať rozhodovacie procesy spolu s veľmocami dáva malým krajinám veľkú medzinárodnú viditeľnosť, a to je zas obrovská politická výhoda. Keďže sa rozhodnutia v NATO robia konsenzuálne, Slovensko môže medzi najsilnejšími hráčmi presadzovať svoje strategické záujmy. Bez členstva by sa nedostalo ani len k takémuto stolu, nie to ešte k spravodajským informáciám, stratégiám, či konkrétnym plánom. 

V ekonomickej oblasti boli výhody členstva v NATO už tiež prerátané. Vďaka demokratickej stabilite, ktorá je požiadavkou pri vstupe do Aliancie, sa výrazne zvýšila dôvera investorov aj príliv zahraničných investícií. Keď už bolo jasné, že Slovensko do NATO vstúpi, objem zahraničných investícií narástol o vyše 300 percent. Okrem toho sa zlepšil aj ekonomický rast, znásobil sa objem vývozu aj dovozu, vyrovnal deficit, zásadne poklesla nezamestnanosť, a celkovo sa zlepšila aj životná úroveň.

V obrane silnú EÚ chce aj NATO

NATO, ako každá organizácia, sa ale vyvíja a musí ostať flexibilná na to, aby vedela reagovať aj na zásadné zmeny bezpečnostného prostredia. Vojna na Ukrajine je toho jasným dôkazom. 

Alianciu a aj nás, ako jej juniorného a ešte aj nespokojného člena (minimálne podľa dát), čakajú aj interne už v najbližších mesiacoch nové, veľké výzvy. Okrem prezidentských volieb v USA, či zmene vo vedení Aliancie, sú to ale aj eurovoľby (na Slovensku naplánovaných na 8. júna 2024). 

Po nich môže byť nový Európsky parlament – a s ním aj rozdelenie síl v Bruseli a Štrasburgu – omnoho konzervatívnejšie. Ochota pomáhať Ukrajine brániť sa nemusí byť tak zjavná. Menej ambiciózne môžu byť aj plány pripraviť v novej Európskej komisii aj kreslo pre eurokomisára pre obranu.

Členským štátom, EÚ aj NATO je ale dnes jasné, že ak to myslia s vlastnou obranou vážne, neostáva im nič iné, len prestať sa spoliehať na jedného z členov a posilňovať synergie, ktoré majú ohromný potenciál. Európsky pilier v NATO sa bude posilňovať práve tak, že jednotlivé európske krajiny postupne vyplnia diery vo svojej obrane a nájdu kompromisy pre spoluprácu. 

A na tom chce stavať aj Slovensko – tento fakt zatiaľ nespochybňuje ani súčasné vedenie v štáte. Navyše, lepšie prepájanie kapacít medzi NATO a EÚ by bolo obrovskou pridanou hodnotou aj pre Slovensko. Do ďalších rokov by na nich malo nazerať ako na svoju bezpečnostnú prioritu. Silný európsky pilier je totiž jednoznačná budúcnosť Severoatlantickej aliancie. 

Autor: Lucia Yar

Autorka je odborníčka na politiky EÚ a bezpečnosť a
kandidátka (č. 6) hnutia Progresívne Slovensko v eurovoľbách. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *