Vodná elektráreň Dnipro v Záporoží po ruskom útoku.
Ukrajina sa bráni

Raketové útoky na diaľku a sumár udalostí minulého týždňa na fronte

Na nasledujúcich riadkoch nájdete súhrn toho najdôležitejšieho, čo sa za posledný týždeň udialo na fronte na Ukrajine. Po tom, čo Rusko niekoľko týždňov naberalo dych, zvýšilo intenzitu svojich pozemných útokov a na niekoľkých úsekoch (napr. západne od Avdijivky a na juhu pri obci Verbove) dosiahlo posun línie o niekoľko stoviek metrov. Ruské delostrelectvo tiež úplne rozstrieľalo vlastnú obec Kozinka v Belgorodskej oblasti tesne pri hraniciach s Ukrajinou. Chcelo tak zabrániť tomu, aby sa v nej uchytili ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny. Najväčšie udalosti uplynulého týždňa sa však konali na diaľku.

1. Ruské útoky na ukrajinské mestá

Vo štvrtok Rusko zaútočilo 29 strelami s plochou dráhou letu a dvomi raketami Kinžal a Iskander-M. Cieľom bol najmä Kyjev a Charkov. Ukrajinská obrana všetky strely zasiahla, no padajúce trosky spôsobili škody a v Charkove zomrelo päť ľudí.

Zdá sa, že vo štvrtok šlo len o test a zisťovanie aktuálnych pozícií ukrajinskej protivzdušnej obrany. V piatok prišiel omnoho väčší útok, najväčší od začiatku vojny. Na ukrajinskú kritickú infraštruktúru mierilo 151 rakiet a dronov, obrana z nich zostrelila iba 92 – väčšinou dronov a striel s plochou dráhou letu. Rusi vyslali aj 12 rakiet Iskander-M, sedem rakiet Kinžal, päť rakiet Ch-22 a 22 rakiet S-300 v balistickom móde. Všetkých týchto 46 rakiet zasiahlo svoje ciele – sčasti aj preto, že sa vyhli miestam, kde pôsobia systémy Patriot.

Zasiahnutá bola napríklad najväčšia ukrajinská vodná elektráreň na rieke Dnipro v Záporoží. Hrádza vydržala, ale samotná elektráreň bola po zásahu desiatimi raketami zničená a jej oprava potrvá roky. O dodávky elektrického prúdu a kúrenia prišiel aj Charkov a do konca týždňa sa ich podarilo obnoviť len sčasti.

V piatok sa však Rusom podaril aj vlastný gól. Pri cvičení v Baltskom mori zasiahli omylom vlastnú rybársku loď Kapitan Lobanov. Plavidlo sa potopilo, traja členovia posádky zomreli a štyria boli zranení.

V sobotu si dali Rusi menšiu pauzu a vyslali len okolo 30 dronov Shahed, z ktorých bola väčšina zostrelená. V nedeľu opäť vypustili takmer 60 rakiet a dronov. Jedna raketa pri tom narušila poľský vzdušný priestor. Preletela v ňom 39 sekúnd a potom sa otočila naspäť. Toto sa stalo v minulosti už viackrát. Ruským cieľom je zrejme využiť poľský priestor a zaútočiť na oblasť Ľvova z nečakaného smeru. Poľské ministerstvo zahraničných vecí si preto predvolalo ruského veľvyslanca – ten však odmietol prísť…

2. Ukrajinské útoky na ruské ciele

Pokračovala kampaň ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR proti ruským rafinériám, skladom pohonných hmôt a ropným a plynovým terminálom. Za posledné tri mesiace už bola zasiahnutá približne tretina ruských rafinérií, čo ovplyvňuje ich produkciu. Drony nemožno využívať na útoky na lákavejšie vojenské ciele, napríklad letiská, pretože dokážu útočiť iba na nastavené súradnice. Zatiaľ nedokážu na takúto vzdialenosť napadnúť cieľ, ktorý „uvidia“ niekde inde ako na zadaných súradniciach. V sobotu bola takto napadnutá rafinéria pri Samare, ktorá musela po sérii výbuchov a následnom požiari úplne zastaviť prevádzku.

Ukrajinské vojenské letectvo podniklo v nedeľu masívny útok strelami s plochou dráhou letu Storm Shadow / Scalp-EG na okupovaný Krym. Opakovane bolo zasiahnuté komunikačné centrum ruskej Čiernomorskej flotily. Poškodené boli aj tri lode v prístave Sevastopoľ. Výsadková loď Jamal mala po zásahu silný náklon na pravobok a ťahali ju do suchého doku. Druhá výsadková loď Azov bola zrejme iba mierne poškodená po tom, čo ju strela minula a vybuchla na móle vedľa nej. Aj špionážna loď Ivan Churs minimálne jednému zásahu unikla, keď strela dopadla na mólo za ňou. Ďalšia strela však zasiahla zadnú časť plavidla a urobila veľkú dieru v palube. Ide o pozorovania zo satelitných fotiek, bližší rozsah škôd nie je známy.

Cieľom útoku sa stalo aj letisko Belbek, na ktorom boli podľa ukrajinských zdrojov zasiahnuté tri stíhačky Su-27. Jedna bola zničená a dve poškodené. Toto tvrdenie však nie je možné overiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *