Delostrelecká munícia. Zdroj: CSG Defence
Krátke správy

Dubnická muničná firma MSM dostane dotáciu na zvýšenie výroby

Európska únia menovala firmy vyrábajúce muníciu, ktoré si rozdelia dotáciu 513 miliónov eur určenú na zvýšenie produkcie. Je to tretia fáza projektu, na ktorý chce EÚ vynaložiť dokopy dve miliardy eur. Doteraz naň poskytla 1,4 miliardy eur. Cieľom je do roku 2025 vyrábať dva milióny delostreleckých granátov ročne.

Najnovšiu dotáciu dostane 31 firiem z 13 krajín – Belgicka, Česka, Fínska, Francúzska, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Nórska, Slovenska, Španielska, Švédska, Rumunska a Talianska. Zo Slovenska dostane príspevok na zvýšenie kapacity výroby výbušnín firma MSM Export z Dubnice nad Váhom, ktorá patrí do portfólia českého zbrojára Michala Strnada. Zmluvy by mali byť podľa Európskej komisie podpísané v máji.

Cieľom dotácií je zvýšiť produkciu výbušnín, prachu, granátov, rakiet a tiež zabezpečiť proces testovania a certifikácie. Najväčší podiel však dostane výroba výbušnín (124 miliónov eur) a prachu (248 miliónov eur). Výrobu týchto komodít chce EÚ zvýšiť na 4300 ton ročne v prípade výbušnín a 10 000 ton v prípade prachu.

Európska únia vlani v marci sľúbila dodať Ukrajine v priebehu roka milión delostreleckých granátov. Tento sľub sa nepodarilo splniť. Do marca 2024 sa podarilo dodať len 524 000 granátov. Na zvýšenie ich výroby boli určené prvé dve fázy dotačného projektu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *