Zničená Zuzana 2. Zdroj: ZSU
Ukrajina sa bráni

Zničená Zuzana 2 a sumár udalostí minulého týždňa na Ukrajine

Na nasledujúcich riadkoch nájdete súhrn toho najdôležitejšieho, čo sa za posledný týždeň udialo na fronte na Ukrajine.

1. Zničenie druhej húfnice Zuzana 2

Zo strategického hľadiska ide o drobnú epizódu vojny, ale pre Slovensko má táto správa svoj význam. Minulý týždeň bola po zásahu ruským dronom Lancet zničená samohybná húfnica Zuzana 2 dodaná zo Slovenska. Nie je jasné, čo sa stalo s posádkou. Vojak na pravej strane sa určite zachránil. Na videu bolo vidno, ako od vozidla uteká a zostal po ňom aj otvorený poklop. Pravdepodobne prežil aj vodič, pretože jeho kabína je neporušená, hoci jej poklopy sú zavreté.

V minulosti už bola jedna Zuzana 2 v boji zničená a jedna poškodená. Toto je teda druhé vyradené vozidlo. Z 24 objednaných kusov sme dokázateľne dodali zatiaľ desať – možno aj viac, ale ak vychádzame zo zverejnených informácií, tak bolo zničených 20 percent Zuzán. Ako si vedie v porovnaní s inými samohybnými húfnicami dodanými zo Západu?

Francúzskych strojov Caesar dostala Ukrajina dokopy 67, z nich bolo preukázateľne päť zničených a tri poškodené. Definitívne stratených tak bolo 7,5 percenta dodaných Caesarov. Ešte lepšie sa vodí kolesovým húfniciam Dana, ktorých Ukrajina dostala z Česka minimálne 43. Zničená bola len jedna a tri boli poškodené. Straty sú tak na úrovni 2,3 percenta. To však môže byť spôsobené tým, že Dana používa kaliber 152 mm s výrazne menším dostrelom. Ukrajinci tak nemusia tento typ nasadzovať na najexponovanejších úsekoch frontu.

Pásové stroje majú percento strát vyššie, čo môže byť spôsobené ich nižšou rýchlosťou a teda aj mobilitou. Britských AS-90 bolo dodaných 32 a z nich bolo päť zničených a tri poškodené. Stratených tak bolo 15,6 percent AS-90.

Rôzne štáty dodali spolu 167 starších amerických pásových húfnic M109. Z nich bolo už 39 zničených a 16 poškodených. Defnitívne straty predstavujú 23 percent z dodaných M109. Vysoké straty majú poľské húfnice Krab. Zo 72 dodaných kusov bolo 23 zničených a päť poškodených. Straty tak dosahujú až 32 percent.

Osobitné postavenie má nemecká húfnica PzH 2000, ktorých Ukrajina dostala 46 a doposiaľ bola preukázateľne poškodená iba jedna a žiadna nebola zničená. Tieto húfnice sa však ukázali v ostrom nasadení ako poruchové a mnohé museli byť odoslané do opravy. To vysvetľuje ich nízke straty.

2. Situácia na fronte sa zmenila len minimálne

Rusko naďalej tlačí na viacerých úsekoch, no bez výrazného úspechu. Ruským vojakom sa podarilo dostať do niekoľkých dedín, no ukrajinskí obrancovia ich vzápätí vytlačili. Došlo k tomu napríklad v Tabaivke v Luhanskej oblasti, v Ivanivskom západne od Bachmutu, v Orlivke západne od Avdijivky či v Krasnohorivke v Doneckej oblasti. Na iných úsekoch ruský tlak nepriniesol ani toto. Napríklad v oblasti Robotyne ruské pokusy vôbec neuspeli a priniesli len veľké straty na strane útočníka. Žiaľ, aj obrancovia majú straty, ktoré si nemôžu dovoliť nahrádzať. V oblasti Avdijivky stratili už druhý tank M1 Abrams dodaný z USA.

3. Čo je za úspechmi protivzdušnej obrany?

Prakticky denne hlási ukrajinská strana zostrel aspoň jedného stroja Su-34 prípadne Su-35. Niektoré sú možno z ríše snov, časť však bola už potvrdená aj vizuálnymi dôkazmi a časť bude potvrdená s oneskorením, napríklad nálezom trosiek – ako sa to v tejto vojne deje bežne na oboch stranách. Rakúsky vojenský analytik Tom Cooper mal k tejto vlne ukrajinských úspechov niekoľko zaujímavých postrehov. Pripomenul, že už na jeseň 2022 našli Ukrajinci pri Izjume vrak zostreleného Suchoja, ktorý však mal prakticky neporušené puzdrá s elektronickými systémami. Už vtedy sa špekulovalo, že ich okamžite odošlú na analýzu za more. Je možné, že sa podarilo nájsť zraniteľné miesto týchto ruských lietadiel, ktoré teraz využívajú americké systémy Patriot.

Druhým možným vysvetlením je, že Ukrajinci rozdelili batériu Patriotov na niekoľko samostatných jednotiek, ktoré tvorí odpaľovacie zariadenie, radar a riadiaca jednotka. Tie môžu byť staršej sovietskej výroby. Na takejto integrácii rôznych systémov pracovali v USA intenzívne celý minulý rok. Takéto menšie a mobilnejšie jednotky umožňujú efektívne pokryť väčší úsek frontu bez nutnosti presúvať celú batériu hore-dolu. Navyše pre ruských pilotov je to nepríjemné prekvapenie. Už pri prvom zostrele lietadla A-50 sa uvádzalo, že bol ožiarený radarom zo systému S-300, ktorý ho na danú vzdialenosť nemohol ohroziť. Potom však prileteli rakety z Patriotu s omnoho väčším dosahom…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *