Avdijivka na konci decembra 2023. Zdroj: Ukrajinská polícia
Ukrajina sa bráni

Pád Avdijivky a sumár udalostí minulého týždňa na Ukrajine

Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame súhrn toho najdôležitejšieho, čo sa na fronte na Ukrajine za posledný týždeň udialo. Podobné sumáre sa vám budeme snažiť prinášať odteraz každý týždeň. Hneď prvý bod patrí zhodou okolností medzi tie najdôležitejšie nielen za minulý týždeň, ale za posledných deväť mesiacov. Dobytie Avdijivky je prvým takýmto úspechom ruskej armády od mája 2023, kedy padol Bachmut. Na túto udalosť bude nadväzovať aj väčšina nasledujúcich bodov.

1. Dobytie Avdijivky

Na prvý pohľad k nemu došlo v priebehu pár dní. Rozhodnutie o ústupe z Avdijivky však padlo už dávnejšie a začalo sa realizovať ešte vtedy, keď bol veliteľom ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Preto sú úplne irelevantné úvahy o tom, že nový veliteľ Olexander Syrskyj zmenil svoj prístup oproti minulému roku, kedy trval na obrane Bachmutu príliš dlho – aj vtedy, keď už rozdiel medzi ukrajinskými a ruskými stratami nebol pre obrancov taký výhodný.

Ústup počas boja patrí k najťažším a najmenej predvídateľným vojenským operáciám. Presne to sa stalo aj v Avdijivke. Jednotky na samom východe mesta sa stiahli ešte relatívne v poriadku. Ukrajinci presunuli do Avdijivky 3. útočnú brigádu pod zámienkou rotácie a posilňovania obrany. Keď si však Rusi uvedomili, čo sa deje, vrhli do útoku všetky sily. Výsledkom bol totálny chaos, nad ktorým nemalo velenie na oboch stranách žiadnu kontrolu. Malé oddiely sa v ruinách mesta premiešali a často museli bojovať v obkľúčení. Niekoľko desiatok zranených museli Ukrajinci pri ústupe zanechať za sebou. Časť z nich padla do zajatia, najmenej osem podľa dostupných dôkazov Rusi zavraždili. O tom, že ústupové boje v Avdijivke boli naozaj chaotické, svedčí aj to, že do ukrajinského zajatia padlo aj niekoľko desiatok útočiacich Rusov. Ukrajinský ústup sa nateraz zastavil tesne za mestom, kde vznikla nová línia medzi obcami Stepove na severe a Pervomajskoje na juhu. Mimochodom, cez obe dediny sa Rusi snažili Avdijivku obkľúčiť od minulého októbra, ale napriek ťažkým bojom ich nedobyli. Samotná Avdijivka bola na frontovej línii už od roku 2014.

2. Príčiny pádu Avdijivky

Nepochybne sa s odstupom času objaví aj viac detailov, no už teraz možno povedať, že na dobytí Avdijivky mali leví podiel dva faktory. Prvým bolo obmedzenie dodávok munície zo Západu. V prípade USA sú pre spory v Kongrese dodávky momentálne úplne zastavané. Kým v lete ukrajinské delostrelectvo dokázalo na niektorých úsekoch prekonať to ruské, v Avdijivke v poslednom období doslova prestalo existovať. Masové útoky, ktoré sa začali v októbri, vážne narušovalo delostrelectvo ešte skôr, ako sa ruskí vojaci priblížili na dostrel pechotných zbraní. Preto najmä pri počiatočných útokoch utrpeli Rusi veľké straty. Nič také sa však v posledných týždňoch už nedialo. Ruské formácie sa mohli na útok nerušene pripravovať a ukrajinská pechota sa pri obrane mohla spoliehať iba na vlastné zbrane a na podporu obrnených vozidiel Bradley, ktoré sa v Avdijivke veľmi osvedčili.

Druhým významným faktorom bolo ruské letecké bombardovanie. Krátko pred ukrajinským ústupom dopadalo na Avdijivku okolo 50 kĺzavých bômb denne. V drvivej väčšine ide o zbrane bez navádzania, takže ich presnosť nie je ktovieaká. Pri hmotnosti 500 kg však napáchajú škody kdekoľvek dopadnú. V Avdijivke ničili najmä vysoké paneláky, ktoré využívali Ukrajinci na pozorovanie bojiska aj na obranu.

3. Ukrajinská protivzdušná obrana v akcii

S nedostatočnými dodávkami zbraní a munície súvisí aj schopnosť Ruska dlhú dobu nerušene bombardovať Avdijivku. Ukrajina má tri batérie systémov Patriot. Jedna je nasadená na obranu Kyjeva a druhá na obranu Odesy. Na konci minulého roka dostala Ukrajina tretiu batériu z Nemecka. Jej výhodou je, že jednotlivé prvky batérie sú namontované na nákladných autách. Americké systémy Patriot sú namontované na prívesoch a aj špičkovo vycvičenej obsluhe trvá 30-40 minút, kým ich pripraví na presun. Nemecká batéria sa môže presúvať takmer ihneď. To využili Ukrajinci na to, aby nachystali viacero pascí ruským lietadlám. Známe je zostrelenie troch Su-34 naraz na ľavom brehu Dnepra v decembri, či útok na riadiace a veliteľské lietadlá A-50 a Il-22 v januári. Reálne však nemajú Ukrajinci dostatok systémov PVO na to, aby účinne bránili celú frontovú líniu. Mobilná batéria Patriotov z Nemecka sa presunula k Avdijivke až teraz, aby kryla záver ústupu. Výsledkom je zostrelenie šiestich ruských lietadiel za posledné tri dni – aspoň podľa Ukrajincov, ktorí nahlásili zničenie štyroch Su-34 a dvoch Su-35. Ruské sociálne médiá potvrdili zatiaľ iba stratu dvoch Su-35.

4. Ničenie Čiernomorskej flotily

Minulý týždeň pokračovala aj likvidácia ruskej Čiernomorskej flotily, keď námorné drony potopili 14. februára pri pobreží Krymu výsadkovú loď Cézar Kunikov. Tá viezla náklad z Novorossijska do Sevastopoľa, no vypátrala ju svorka dronov Magura V5. Po niekoľkých výbuchoch sa loď prevrátila a potopila.

Dva týždne predtým skupina dronov Magura V5 potopila pri západnom pobreží Krymu raketovú korvetu Ivanovec. Za dva roky bojov Čiernomorská flotila stratila krížnik Moskva, výsadkové lode Saratov, Minsk a Novočerkassk, korvetu Askold a ponorku Rostov na Done. Potopených bolo aj desať menších člnov a viaceré ďalšie plavidlá boli poškodené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *