ExkluzívneObrana a bezpečnosť

Aké boli doterajšie tri dekády slovenskej bezpečnostnej a obrannej politiky?

Tridsať rokov slovenskej bezpečnostnej a obrannej politiky mapuje nová rovnomenná publikácia, ktorú pokrstili v stredu večer v priestoroch historickej Jurkovičovej teplárne v Bratislave. Slávnostná udalosť nasledovala hneď po diskusii o slovenskom obrannom priemysle do roku 2030, o ktorej sme už informovali.

Publikácia vyšla v anglickom jazyku pod názvom Thirty Years of Slovak Security and Defence Policy. Vydal ju Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku (SFPA) a Adapt Institute. Jednotlivé kapitoly pripravilo deväť autorov a knihu zostavili traja editori – Matej Kandrík, Vladimír Tarasovič a Juraj Sýkora. Realizáciu výskumno- publikačného projektu umožnila finančná podpora Ministerstva obrany SR. Tlač knihy a jej prezentáciu spojenú s diskusiou zas umožnila finančná podpora NATO.


Jednotlivé kapitoly mapujú vývoj slovenskej bezpečnostnej a obrannej politiky od roku 1990 a tiež tridsať rokov rozvoja Ozbrojených síl SR. Samostatnú kapitolu si vyslúžila migrácia, ktorá bola v určitých obdobiach jednou z najväčších výziev. Nemôžu chýbať ani kapitoly venované Slovensku v NATO a obrannej spolupráci v rámci EÚ. Na budúci rok si pripomenieme 20 rokov od vstupu do oboch organizácií. Časť o slovenskej bezpečnostnej a obrannej politike po ruskej invázii na Ukrajinu sa venuje jednak našej pomoci napadnutému susedovi, ale aj urýchlenej modernizácii OS SR.


Matej Kandrík napísal kapitolu o boji Slovenska s hybridnými hrozbami. Ako sám autor povedal počas diskusie, svoju pasáž dopísal a odovzdal v auguste. Nezachytáva teda vývoj po voľbách, kedy sa začala nepochopiteľná demontáž toho, čo sa v boji proti hybridným hrozbám podarilo s veľkou námahou vybudovať. O to viac sa tejto téme venovali prítomní diskutujúci. Medzi nimi dominovali bývalí pracovníci ministerstiev, zástupcovia zahraničných ambasád či zbrojárskeho priemyslu.

Napriek ťažkým témam došlo aj na zábavné momenty. Jediným prítomným generálom bol Pavel Macko, ktorý je už nejaký čas vo výslužbe a uniformu si nechal doma. Preto padol návrh na to, aby IVO alebo SFPA mali v Bratislave prichystanú záložnú rovnošatu pre takéto prípady.
Krstnými rodičmi knihy sa po diskusii stali publicistka Oľga Gyárfášová a exminister obrany Martin Sklenár. Pokrstili ju zdvihnutím vlajok Slovenskej republiky a NATO, ktoré dovtedy stolík s publikáciami zakrývali.

Kniha je dostupná v elektronickej podobe na stránke IVO – stiahnite tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *