Vojenská technika

Briti testovali operácie veľkého dronu z lietadlovej lode

Z paluby britskej lietadlovej lode vzlietol a následne na nej úspešne pristál najväčší bezpilotný prostriedok v dejinách Kráľovského námorníctva. Test dronu Mojave na lodi HMS Prince of Wales prebehol pri východnom pobreží USA.

Mojave vyvíja firma General Atomics od roku 2018. Prvý let absolvoval v roku 2021. Tvarovo ide o veľmi podobný stroj s typmi MQ-9 Reaper a MQ-1C Gray Eagle, ktoré vyrába rovnaká spoločnosť. Má vrtuľu na konci trupu za chvostovými plochami a rozšírenú prednú časť, v ktorej sa ukrýva elektronika. Rozdiel je v rozmeroch – Mojave je oproti spomínaným typom nepatrne menší – ale najmä v schopnosti krátkeho štartu a pristátia. Tým je Mojave predurčený pre operácie z lietadlových lodí.

Mojave na palube HMS Prince of Wales – zdroj Royal Navy

Prototyp vzbudil pozornosť Kráľovského námorníctva, ktoré si ho prenajalo na sedem mesiacov na skúšky na svojej dvojici lietadlových lodí triedy Queen Elizabeth. Testy vyvrcholili vzletom a pristátím na britskej lodi pri pobreží štátu Virginia. Mojave je pritom väčší ako lietadlá F-35B Lightning II, ktoré z nej bežne operujú. Je to vôbec prvýkrát, čo bol dron takýchto rozmerov použitý na lodi, ktorá nepatrila americkému námorníctvu.

Podľa britského viceadmirála Martina Connella je zavedenie bezpilotných prostriedkov „ďalším logickým krokom na zaistenie toho, že Kráľovské námorníctvo môže bojovať a víťaziť v čoraz zložitejšom operačnom prostredí“. „Pri množstve zahraničných partnerov, ktorých zaujímali výsledky testov Mojave na palube HMS Prince of Wales, ma teší, že sa stávame lídrom v takej dôležitej práci, ako je odhalenie dlhodobého potenciálu lietadlovej lode a jej posunutie hlboko do 21. storočia ako veľmi účinného útočného prostriedku,“ uviedol viceadmirál Connell v oficiálnom vyhlásení.

Kráľovské námorníctvo má dlhodobé skúsenosti s používaním bezpilotných prostriedkov zo svojich plavidiel. Doteraz však išlo len o malé drony určené na prieskum v blízkom okolí lode. Mojave je však úplne iná káva. Má dĺžku 9 metrov a rozpätie 16 metrov. Pre porovnanie, F-35B má rozpätie 10,7 m. Mojave má vytrvalosť 27 hodín a dolet 4 600 km. Jeho maximálna vzletová hmotnosť je 3 200 kg, z toho 1 600 kg môže tvoriť výzbroj. Stroj má pod trupom a krídlami sedem závesníkov, na ktorých môže niesť až 16 rakiet Hellfire.

Pri tejto kombinácii vytrvalosti a výzbroje môže dlhé hodiny hliadkovať a zbierať informácie a potom zaútočiť na 16 rôznych cieľov. V prípade F-35B by si takýto typ misie vyžadoval nasadenie viacerých strojov a bol by omnoho nákladnejší. Mojave stačí v prípade prieskumnej misie bez výzbroje na štart len 120 metrov. Lode triedy Queen Elizabeth sú dlhé 284 metrov. Ich paluba je taká veľká, že operácie pilotovaných lietadiel a dronov môžu prebiehať paralelne vedľa seba. To dáva týmto plavidlám veľkú operačnú flexibilitu.

HMS Prince of Wales je na skúšobnej plavbe pri pobreží USA od septembra. Za ten čas sa na jeho palube vystriedalo množstvo amerických lietadiel, od F-35 a MV-22 Osprey až po vrtuľníky UH-1Y Venom, AH-1Z Viper, CH-53E Super Stallion a MH-65E Dolphin. Ešte pred testom Mojave vyskúšali Briti aj menší dron určený na prepravu zásob. Testy pozorne sledovala aj japonská delegácia. Zaujímali ich najmä operácie F-35B, ktoré by mali budúci rok operovať aj z japonskej lode Izumo. Po ďalších experimentoch sa HMS Prince of Wales v decembri vráti do Spojeného kráľovstva.

zdroj titulné foto: Mojave pri skúšobnom lete – General Atomics

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *