Obrana a bezpečnosťUkrajina sa brániVojenská technika

Ficova vláda vojenskú pomoc Ukrajine neposkytne, zostáva to na ľuďoch

Vojenský materiál našim východným susedom brániacim sa pred ruskou agresiou bude prúdiť už len ako biznis alebo prostredníctvom darcovských kampaní. Nový minister obrany Robert Kaliňák oznámil, že nebude obmedzovať slovenské zbrojovky v komerčných dodávkach pre ukrajinskú armádu. Povedal však aj to, že z vlastných skladov rezort pod jeho vedením už na Ukrajinu nič nepošle. Deň na to Ficova vláda odmietla štrnásty balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 40 miliónov eur. Pripravil ho pritom ešte bývalý minister obrany v úradníckej vláde Martin Sklenár.

Obsah zamietnutého 14. balíka vojenskej pomoci:

  • 4 milióny kusov munície 7,62 mm
  • 5172 kusov veľkorážnej munície do kanóna kalibru 125 mm, ktorá sa používa do tankov T-72, T-80 a T-90.
  • 140 rakiet do systému protivzdušnej obrany KUB.
  • 8 mínometov 
  • 1200 mín.

Prezidentka SR aj ex-minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) vyjadrili počudovanie nad tým, že sa vláda vôbec zaoberala návrhom, ktorý ani nechcela schváliť. Naď to označil za divadlo. Podľa neho navyše raketám do systému Kub, ale aj tankovej 125 mm munícii končí životnosť. Odovzdaním tejto munície, sme sa podľa Naďa okrem pomoci chrániť životy civilov, mohli vyhnúť miliónovým nákladom na jej likvidáciu alebo predlžovanie jej životnosti. Za odovzdanie “starej” munície sme podľa exministra mohli získať peniaze z Európskeho mierového nástroja.

Čo sme poslali doteraz

Na Ukrajinu sme už poslali 13 stíhačiek MIG-29, časť systému Kub. Ešte skôr sme jej venovali protivzdušný systém S-300. Súčasťou predchádzajúcich pomocí bola aj munícia rôzneho druhu, BVP, vrtuľníky, protitankové a delostrelecké systémy, palivo, rôzne vybavenie, ako aj odmínovače slovenskej výroby Božena. Tie už patria k humanitárnej forme pomoci. V tej ako jedinej chce byť aktívna aj Ficova vláda. 

Boženu darom poslali aj ľudia

Na jedno odmínovacie vozidlo z Krupiny sa vyzbierali najmä Slováci a Česi prostredníctvom darcovskej kampane zorganizovanej aktivistami z organizácií Mier Ukrajine a Darček pre Putina. Božena 5 je vo výrobe. Hotová by mala byť v decembri 2023. Bola to dodnes najväčšia online fundraisingová kampaň na jedno zariadenie na Slovensku s cieľovou sumou 650 000 eur. Na Ukrajinu by ju mali doručiť na budúci rok.

Celková doterajšia pomoc SR pre Ukrajinu, tabuľku uverejnil denník Pravda.sk

Pripomeňme, že rozhodnutie o 14.tom balíku vojenskej pomoci mohla prijať ešte vláda bývalého úradníckeho premiéra Ľudovíta Ódora. Vzhľadom na voľby sa však rozhodla toto rozhodnutie nechať už na novú vládu. S týmto názorom sa vtedy stotožnila aj prezidentka SR. Ukrajinská strana bola z tohto kroku sklamaná. 

Dali sme veľa, nie málo sme aj dostali

Slovenská republika od začiatku konfliktu podporila Ukrajinu trinástimi balíkmi vojenskej pomoci v celkovej hodnote 671 miliónov eur. Treba však povedať, že v rámci kompenzácií Slovensko dostalo staršiu, a dostane aj novú techniku od našich západných spojencov spolu za niekoľko stoviek miliónov eur. Jej cena sa blíži k cene pomoci, ktorú sme sami vynaložili. Nehovoriac o podpore výroby delostreleckej munície, ktorú chce vo vybraných krajinách EÚ dotovať a Slovensko nebude chcieť stáť bokom.

Čo sme dostali/dostaneme za našu pomoc Ukrajine

  • 160 kusov vozidiel 4×4 JLTV Oshkosh za vyše 170 miliónov EUR
  • 5000 útočných pušiek M4A1 značky Colt za vyše 16 miliónov EUR
  • 15 kusov tankov leopard 2A4 v hodnote približne 150 miliónov EUR
  • 2 protivzdušné systémy Mantis krátkeho dosahu za vyše 200 miliónov EUR

Naše nebo je okrem toho strážené stíhačkami susedov z V4 a zapožičaný v rámci NATO máme protivzdušný systém SAMP/T Mamba, ktorý nahradil Patriot. (Aktuálne obstarávame izraelský systém Barak a poľský systém Piorun). S výraznou zľavou môžeme získať bojové vrtuľníky Viper (cca 300 miliónov, pôvodná cena by mala byť cca 1 mld. USD)

Ako zareagujú Slováci?

Opozícii, ale aj občanom a iniciatívam s presvedčením, že Ukrajinu treba naďalej podporovať aj vojensky, nezostáva veľa možností ako situáciu ovplyvniť. Štát nahradiť nedokážu. Aspoň akou takou náplasťou pre obrancov Ukrajiny bude, ak by pomoc na front prúdila naďalej, hoci aj v malých dávkach práve cez občianske darcovské kampane.  Najčastejšie jednotlivci alebo skupiny organizujú zbierky na drony, ktoré sú finančne pomerne dostupné. Výtlak zbierok samozrejme nikdy nedokáže nahradiť pomoc od štátu, ale môže to byť akýsi symbol, že časť Slovákov naďalej stojí pri Ukrajine.

Aktuálne je vo finiši zbierka bratov Mucskovcov Dar pre Ukrajinu na ľahké obrnené vozidlo Aligator 4×4 Master s palebnou vežou. Mucskovci začali zbierať na tank T-72, čo sa však s odstupom času ukázalo ako priveľké sústo a nedávno cieľ svojej zbierky po dohode s veľvyslanectvom Ukrajiny zmenili na toto vozidlo slovenskej výroby od spoločnosti Kerametal. Jeden z jeho variantov je v službe slovenskej polície a eskortovali v ňom na súd napríklad Kočnera. Má však za sebou aj niekoľko reputačných kotrmelcov. Ukrajinci sa darovanému koňovi na zuby určite pozerať nebudú, ale darcovia musia zložiť do cieľovej sumy ešte niekoľko tisíc eur, cieľová suma je 180 000 EUR.

Na Slovensku tiež vznikla petícia za pokračovanie vojenskej pomoci Ukrajine, ktorú k dnešnému dňu podporilo už vyše 2000 ľudí. Inicioval ju Peter Mesároš a podpísal ju okrem iných aj poslanec Európskeho parlamentu za SR Ivan Štefanec či historik Peter Mulík.

Veľa Slovákov prispieva na vojenskú techniku, zbraňové systémy, vojenské vybavenie i materiál pre Ukrajinu cez osvedčenú iniciatívu Darček pre Putina.  Od začiatku totálnej vojny Ruska proti Ukrajine dodnes vyzbierali od darcov už viac ako 24 miliónov eur vojenskej pomoci pre ukrajinskú armádu. Viacero otvorených zbierok nájdete na ich webe aj dnes.


Zdroje:  SME.sk, Spravy.rtvs.sk, Futurearmy.sk, Ekonomickydenik.cz, Pravda.sk
Zdroj foto: Titulná foto Echo24.cz/DárekproputinaMO SR – Vojaci protilietadlovej brigády z Nitry na bojových streľbách s raketami KUB II v Poľsku.

One thought on “Ficova vláda vojenskú pomoc Ukrajine neposkytne, zostáva to na ľuďoch

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *