Tech & Inovácie

Ukrajinci spustili sériovú výrobu protitankového dronu Ratel S

Ukrajinskou vládou podporovaná koordinačná platforma pre obrannú techniku nazývaná aj „the Brave1 cluster“ vyvinula pozemný kamikadze dron Ratel S. Podľa Denníka N Ukrajinci už začali so sériovou výrobou robota, ktorý je schopný niesť aj protitankovú mínu. Pri náraze na cieľ exploduje.

Informácie sa opierajú o vyjadrenia podpredsedu ukrajinskej vlády Mychajla Fedorova, ktorý fotografie a video robota Ratel S zverejnil na svojom telegramovom účte.

Podľa Fedorova zariadenie vojaci využívajú ako bojovú hlavicu. „Vďaka tejto technológii môže operátor vyhodiť do vzduchu tank alebo poľné opevnenie,“ povedal Fedorov. Dron podľa rovnakého zdroja vyvinie maximálnu rýchlosť 24 km/h a prejde 6 kilometrov. Bez dobitia vydrží 2 hodiny.

Denník N uvádza, že Informácie o začiatku testov sa objavili už v máji. Medzi výhody robota podľa odborníkov patrí jeho jednoduchosť a nízka cena, medzi nevýhody zasa rázvor (parameter označujúci vzdialenosť predných a zadných kolies), ktorý môže sťažiť použitie zbrane v snehu alebo v blate.

Cluster Brave 1 založilo okrem iného niekoľko ministerstiev a jeho úlohou je rozvoj vojenských technológií. Podobné pozemné bojové roboty vyvíjajú aj Rusi, ale zatiaľ sa podľa BBC neobjavili správy o ich uvedení do sériovej výroby.

Zdroje Foto: The New Voice of Ukraine, Dennik N. ČTK, Fedorov Telegram.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *