ExkluzívneModernizácia

Way Industries dodá Ukrajine osem odmínovacích strojov Božena, sedem z nich komerčne

Po odmínovacích strojoch je na Ukrajine veľký dopyt. Približne 200 tisíc km² jej územia je zamínovaných. Ide o najviac zamínovanú krajinu na svete. Nedávno sme vás informovali, že slovenský výrobca Way Industries rokuje s ukrajinskými partnermi o spoločnej výrobe odmínovačov, ktoré Ukrajincom pre svoje schopnosti vyhovujú. Way Industries rokovania pre FutureArmy.sk potvrdili.

Vo štvrtok 28. septembra sa uskutočnila tlačová konferencia k téme výsledku úspešnej kampane „Nie je to hra – pošlime Boženu na Ukrajinu“. Zorganizovali ju iniciatívy Darček pre Putina a Mier Ukrajine. Aktivistom sa vďaka darom od Slovákov a Čechov podarilo vyzbierať cieľovú sumu 650 000 EUR a zabezpečiť tak výrobu stroja Božena, vrátane výcviku, náhradných dielov a ďalšíeho príslušenstva. Na tlačovke sa zúčastnil aj veľvyslanec Ukrajiny Myroslav Kastran a krupinský výrobca úspešnej slovenskej techniky, ktorého zastupoval obchodný riaditeľ Way Industries Jozef Marinič. Marinič vyhlásil, že v Januári by mali na Ukrajinu v rámci komerčnej zákazky poslať 7 odmínovačov Božena ( 5 ks najmodernejšej verzie Božena 5 a 2 ks predchádzajúcej generácie Božena 4). A ôsmim kusom bude Božena 5, na ktorú sa vyzbierali ľudia v crowdfunding kampani iniciatív Darček pre Putina a Mier Ukrajine s partnermi.

Boženy už servisujú na Ukrajine

Na Ukrajine aktuálne operuje s určitosťou 10 kusov Božien, ktoré v rámci pomoci Ukrajine poskytli Ozbrojené sily Slovenskej republiky počas rokov 2022 a 2023. V roku 2024 by tak len zo Slovenska malo u našich východných susedov pôsobiť až 18 robotov Božena!

Pozitívnou správou tiež je, že Way Industries sa na Ukrajine už podarilo nájsť partnera na servis Božien. Jeho lokalitu redakcia pozná, ale nespresňuje z bezpečnostných dôvodov. Podľa našich informácií sa na rovnakom mieste opravujú aj húfnice Zuzana, ktoré sme už Ukrajine dávnejšie dodali. Aktuálne sú v tomto servise dve Boženy.

Ukrajnský veľvyslanec Myroslav Kastran na tlačovej konferencii Darčeku pre Putina a Mier Ukrajine, ktorá sa konala v priestoroch ukrajinskej ambasády poďakoval všetkým, ktoré prispeli do zbierky na Boženu za podporu. Ukrajinská strana by podľa neho veľmi uvítala spoločnú výrobu odmínovacích strojov na Ukrajine: „Tým pádom by sme urýchlili výrobný proces tejto vojenskej techniky, ktorú tak veľmi potrebujeme,“ vyhlásil Kastran. Kastran informoval, že na Ukrajine sa z iniciatívy prezidenta Vladymyra Zelenského uskutoční konferencia Fórum obranného priemyslu, ktorej sa zúčastní takmer 30 krajín a vyše 150 zástupcov obranného priemyslu z týchto krajín. Jednou z tém bude práve aj odmínovanie a technika na tento účel.

Na fotografiách Andryia Dubchaka z Donbas Frontliner vojaci odstraňujú protipechotné míny z polí pri obci Posad-Pokrovske v Chersonskej oblasti pomocou diaľkovo ovládaného odmínovacieho vozidla Božena 4 z dielne Way Industries. „Pred stiahnutím ruskej armády tu bola frontová línia a polia boli úplne pokryté mínami. Stroj ide rýchlosťou 9 kilometrov za hodinu a má šírku 2,5 metra. Vďaka reťaziam rotujúcim vysokou rýchlosťou vykonáva Božena 4 nútenú detonáciu alebo detekciu protipechotných mín tlakovým alebo ťahovým pôsobením. Operátor diaľkovo ovláda jej činnosť z konzoly. Odmínovacie vozidlo výrazne ušetrí čas pri čistení polí od mín a zníži riziko výbuchov,“ uvádza na svojej facebookovej stránke Way Industries.

Video záznam tlačovej konferencie iniciatív Mier Ukrajine, Darček pre Putina, Ukrajinského veľvyslanectvo v SR a Way Industries:

Zdroj foto: Andryi Dubchak , Donbas Frontliner / Way Industries FB stranka

One thought on “Way Industries dodá Ukrajine osem odmínovacích strojov Božena, sedem z nich komerčne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *