Obrana a bezpečnosť

Míny, ktoré sa používajú na Ukrajine

Ukrajina je dnes najzamínovanejšia krajina na svete. Organizácia Human Rights Watch (HRW) vydala v júni štúdiu „Využívanie mín na Ukrajine“. Prináša zistenia HRW o tom, aké pozemné míny sa dnes vo vojne Ruska proti Ukrajine používajú a to od roku 2022.

Human Rights Watch identifikovalo najmenej 13 typov protipechotných mín a 13 typov protitankových mín, ktoré boli doteraz v konflikte použité. Míny boli nastražené rôznymi spôsobmi, vrátane ručného ukladania, mechanického pokladania, rozptylu pomocou projektorov namontovaných na vozidlá a diaľkového odpalu pomocou rakiet.

Míny používané Ruskom na Ukrajine boli vyrábané v sovietskej ére a neskôr v Rusku, pričom niektoré protipechotné míny boli vyrobené v roku 2021. Ukrajina zdiedila značné množstvo mín od bývalého Sovietskeho zväzu, ale väčšinu z nich zničila. Podľa HRW niekoľko typov protitankových mín Ukrajina dostala od svojich spojencov, ako sú Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty.

Ruské sily podľa HRW použili najmenej 13 typov protipechotných mín, medzi nimi protipechotnú fragmentačnú mínu OZM-72 (trieštivo skákajúca mína)

OZM-72 trieštivo skákajúca protipechotná mína

alebo míny zo série nášlapných protipechotných mín PMN.

PMN niekedy prezývajú aj čierne vdovy kvôli ich tmavým obalom.

Rusi tiež inštalovali pasívne nástražné systémy s použitím ručných granátov vybavených závesnými šnúrami.

Ukrajinské sily podľa HRW používali raketovo odpalované protipechotné míny z druhov PFM /známe aj ako zelený papagáj alebo motýlia mína – tvar a farba). Spojené štáty dodali Ukrajine riadené výbušné miny M18A1 Claymore bez ich aktivovaných snímačov.

Pokiaľ ide o protitankové míny, ako ruské, tak aj ukrajinské sily použili najmenej 13 typov. Najčastejšie sa používala protitanková výbušná mina radu TM-62, vybavená tlakovým zápalníkom MVCh-62.

Protitanková mína TM-62 a nižšie aj zápalník MVCh-62

HRW uvádza, že tento typ mín Ukrajine dodalo niekoľko krajín, vrátane Estónska, Francúzska, Nemecka, Švédska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.

Zdroj: Briefing paper Landmine Use in Ukraine, June 2023
Zdroj Titulnej foto: Ukrajinský vojenský personál hľadá pozemné míny na pohrebisku v lese na predmestí Izium, východná Ukrajina, 16. september 2022. © 2022 Juan BARRETO / AFP ( Foto sa nachádza v štúdii HRW).
Fotky v článku: Collective Awareness to Uxo ( Uxo = Unexploded Ordnance = Nevybuchnutá munícia)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *