Modernizácia

Nemci plánujú na Ukrajine vyrábať tanky, protivzdušnú techniku aj muníciu

Najväčší nemecký výrobca zbraní Rheinmetall plánuje na Ukrajine vyrábať tanky, protilietadlové systémy a muníciu. Pre spravodajský portál RND to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger.

V najbližších týždňoch podpíše Rheinmetall niekoľko dohôd o spolupráci a založení spoločných podnikov s viacerými ukrajinskými firmami. Spoločné podniky budú vyrábať bojové vozidlá, protilietadlové systémy a muníciu.

„Týmto spôsobom dávame Ukrajine možnosť brániť sa v strednodobom a dlhodobom horizonte. Do nový závodov bude investovať Ukrajina,“ vyhlásil Papperger.

Na Ukrajine by sa mohli vyrábať hlavné bojové tanky Panther.

Rheinmetall už skôr informoval o svojich ambíciách v napĺňaní ukrajinských potrieb na muníciu, kým EÚ nevyčlení ďalšie prostriedky. Rheinmetall sa bude usilovať získať významný podiel zákaziek EÚ na výrobu nábojov pre Ukrajinu. Spoločnosť oznámila, že je pripravená vyrobiť 600-700 tisíc nábojov pre Ukrajinu.

Na Slovensku sa Rheinmetall uchádzal o dodanie pásových bojových vozidiel pechoty, pre OS SR prostredníctvom maďarskej vlády ponúkal vozidlo LYNX. Zákazku však získalo Švédsko, ktoré uspelo s vozidlom CV90 MkIV s 35mm kanónom od výrobcu BAE Systems Hägglunds.

Zdroje: NV.ua, Handelsblatt

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *