Obrana a bezpečnosťUkrajina sa bráni

Zelenskyj požiadal šéfa NATO o urýchlenie dodávok zbraní

Generálny tajomník Jens Stoltenberg navštívil Ukrajinu, kde sa stretol s prezidentom Volodymrom Zelenským. Ukrajina prostredníctvom Zelenského požiadala o zrýchlenie dodávok zbraní dôležitých pre postup v bojoch a dosiahnutie mieru.

„Zdržanlivosť našich partnerov pri dodávkach niektorých zbraní, konkrétne moderného letectva, delostrelectva a obrnených vozidiel je strateným časom v snahe dosiahnuť mier. Ide o životy našich vojakov, ktorí ešte nedostali dôležité zbrane v zodpovedajúcom množstve,“ povedal ukrajinský prezident.

Zelenskyj žiada o podporu útočných akcií Ukrajiny. Podľa neho čím ďalej sa budú môcť ukrajinskí vojaci posunúť na frontovej línii, tým rýchlejšie sa na Ukrajinu a do Európy vráti to najdôležitejšie – mier.

Vstup Ukrajiny do NATO

Zelenskyj vyzval Stoltenberga, aby Ukrajinu prijali do NATO. Podľa neho návšteva šéfa NATO je signálom, že Aliancia je pripravená na novú kapitolu vzťahov s Ukrajinouz. Podľa Stoltenberga sa táto otázka má riešiť v júli na samite NATO, kam je Zelenskyj pozvaný.

Stoltenberg navštívil mesto Buča, kde Rusi v marci 2022 zavraždili stovky civilistov, ktorých telá boli objavené v masových hroboch.

Zdroj: TASR, ČTK, Sme.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *