Tech & Inovácie

LAAD: Najdôležitejšia výstava obrannej techniky v Latinskej Amerike

Podporiť slovenský obranný priemysel do Brazílie prišiel aj minister obrany Jaroslav Naď.

Brazílske Rio de Janeiro sa od 11. do 14. apríla stalo hostiteľom najvýznamnejšej výstavy obrannej techniky v celej Latinskej Amerike.

Výstavisko sa môže pýšiť do 40 tisíc vysoko kvalifikovanými návštevníkmi, 133 oficiálnymi delegáciami a 450 vystavujúcimi značkami. Do samotného výstaviska Riocentro priletel podporiť slovenské výrobky aj minister obrany Jaroslav Naď.

Počas návštevy sa stretol s rezortným kolegom, ministrom obrany Brazílskej federatívnej republiky José Múcio Monteiro Filhom. Ministri rokovali o možnej spolupráci medzi krajinami a výrobcami, ale aj o konflikte na Ukrajine. Minister prišiel podporiť priamo aj s riaditeľom KONŠTRUKTA-Defence,  Alexandrom Gurským.

Slovenská húfnica Zuzana 2 má šancu uspieť v ťažkom výberovom konaní v konkurencii z Francúzka či Izraela pre brazílske ozbrojené sily. Na začiatku by sa obstarali dva kusy húfnic. Dokopy by sa dalo hovoriť až o nákupe 36 kusov. Výhodou slovenského výrobku je jeho priame nasadenie v ostrom boji na Ukrajine. Slovenská spoločnosť ponúkala ešte ľahšiu húfnicu Evu.

Ďalším úspechom je podpis kontraktu už na druhý kus diaľkového detektora chemických látok Falcon 4G pre brazílske ozbrojené sily. Ide o celosvetovo jedinečný výrobok, ktorý dokáže detekovať a identifikovať chemické látky až do vzdialenosti šesť kilometrov. Pre firmu SEC Technologies ide o kontrakt v hodnote milióna Eur. Tuto technológiu používajú aj Ozbrojené sily SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *