Názory

Sen zberateľov. Na Ukrajine sú top zbrane aj muzeálna technika

BRATISLAVA – Jarná ofenzíva ukrajinskej armády (Ukrajinské ozbrojené sily, UOS) je podľa jej zástupcov na spadnutie a prípravy sú v plnom prúde. Práve pre túto vojenskú akciu poskytli západní spojenci Ukrajine niekoľko desiatok bojových vozidiel viacerých typov, najmä americké vozidlá Bradley, ktoré sú známe ako ničitelia tankov. Majú tieto stroje potenciál preklopiť misku váh v prospech UOS? Aké sú skúsenosti s bojom obrnených jednotiek na ukrajinskej fronte?

Manévruj a vydrž

Ukrajina žiada od spojencov najmä tanky, tie však vyžadujú náročnejšiu logistiku. UOS disponujú tankmi sovietskych typov so zbraňami kalibrov používaných v rámci Varšavskej zmluvy. Stroje západnej konštrukčnej školy však vyžadujú iný typ streliva, navyše sú určené pre inú bojovú doktrínu. Ich taktické použitie vyžaduje ďaleko viac ako naučiť posádky zvládať jazdu a streľbu.

Pásové a kolesové bojové obrnené vozidlá je však možné nasadiť do boja za kratší čas a efektívnejšie. Napríklad stroje CV90, ktoré sa nedávno zaviazali poskytnúť severské krajiny, ako aj Holandsko, sú pôvodne určené pre švédsku armádu, ktorá ako donedávna neutrálna krajina udržiava povinnú základnú vojenskú službu. Vozidlo teda museli zvládnuť použiť aj branci v priebehu nanajvýš niekoľko týždňov až mesiacov. Rovnako ako Bradley či Nemeckom tiež poskytnuté vozidlo Marder sú navrhnuté tak, aby boli použiteľné v kombinovanom manévrovom boji. Je to použitie širokej škály pozemných, vzdušných a iných zbraní a bojových jednotiek v (ideálne) bezproblémovej koordinácii s cieľom získať prevahu na bojisku.

Švédske bojové vozidlo pechoty CV90. Zdroj: BAE Systems Hägglunds/Future Army

Doterajšie boje na Ukrajine preukázali zastaranosť sovietskych typov bojových vozidiel. Hoci je potrebné pri mimoriadne vysokých stratách vozidiel radu BVP vziať do úvahy masívne nasadenie západných vyspelých ručných protitankových zbraní zo strany UOS, čísla sú aj napriek tomu vysoké. A to nielen čo sa týka vozidiel, ale žiaľ, aj posádok a výsadkov. To je veľmi dôležitá lekcia pre krajiny, ktoré tieto vozidlá stále používajú a medzi ktoré patrí aj Slovensko.

BVP nie sú dostatočne pancierované, rovnako im chýba dostatočná ochrana proti mínam. Z počiatočnej fázy ruskej invázie došlo k niekoľkým prípadom, kedy boli BVP zastavené použitím protitankovej pušky PTRS z druhej svetovej vojny. Na záberoch z ukrajinských bojísk tak často môže divák vidieť, ako sa výsadok vezie radšej na korbe, než vo vnútri vozidla, čo nielen dokazuje tieto riziká, ale tiež negatívne vplýva na morálku.

Jarná ofenzíva

Dominantným typom vozidla v jarnej ofenzíve bude pravdepodobne americký Bradley. Ide o vozidlo s pancierovou ochranou strednej triedy vyzbrojené rýchlopalným kanónom kalibru 25 mm, ale najmä osvedčenou protitankovou strelou TOW, ktorá už v minulosti vynikajúco obstála v boji s tankami sovietskych typov. UOS už zverejnili zábery, na ktorých sa ukrajinské posádky cvičia na týchto strojoch a tak je možné predpokladať, že budú pripravené na nasadenie v ofenzíve. Kľúčovou vlastnosťou vozidiel sa čoraz nástojčivejšie ukazuje byť pohyblivosť a manévrovateľnosť, najmä v otázke schopnosti čo najrýchlejšie bezpečne priblížiť pechotu čo najbližšie k nepriateľovi po predchádzajúcej delostreleckej či leteckej príprave, kým je protivník otrasený. Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v januári informoval novinárov, že Bradley bude nápomocný pri eskalácii bojov vo východnej časti Donbasu, kde je „veľa poľnohospodárskej pôdy, veľa otvoreného terénu“. Rozhodnutie poskytnúť tieto vozidlá podľa jeho slov pre agentúru AP odráža súčasné vojenské potreby Ukrajiny, ale „berie do úvahy aj to, aký bude boj pravdepodobne v budúcnosti“.

M2 Bradley sa zrejme stane ťažiskovou zbraňou jarnej ofenzívy. Zdroj: Creative Commons/Malik Gibson

Práve otázka podoby vojny v blízkej budúcnosti sa často skloňuje v súvislosti s tankmi. Ešte donedávna sa ich využitie v konvenčnej vojne pozvoľna začínalo pokladať za obmedzené v priamej úmere s rastúcimi schopnosťami PBOV proti nim efektívne bojovať. V rámci toho sa európske armády začínali v desaťročiach po konci Studenej vojny pretvárať z typov pre teritoriálnu obranu na expedičné sily, ktorých špecializáciou bol skôr nelineárny konflikt s ľahko vyzbrojeným protivníkom (Taliban v Afganistane, ISIS na Blízkom východe a podobne). V takomto type vojny majú tanky skôr podpornú úlohu.

Vojna na Ukrajine však ukázala, že tanky sú svojim spôsobom ako čierny oblek. Potrebujete ho len zriedkakedy, ale keď je jeho chvíľa, nič ho nenahradí. Na bojiskách u nášho východného suseda síce dochádza k bojom viacerých tankov proti sebe, ale častejšie sú skôr strety menšieho počtu strojov, v obrane je to dokonca často len jeden tank. Okrem celkom logického poznatku, že moderné pancierovanie tankov vyžaduje dva zásahy do rovnakej oblasti (prvý vysoko explozívny projektil zničí pancierovanie, druhý – penetračný – zničí stroj a posádku) je to aj efektívne nasadenie ako mobilnej zálohy pri pechotných bojoch zo strany Ukrajiny.

Viacero krajín už prisľúbilo dodať Ukrajine dokopy viac než 150 tankov Leopard. Zdroj: Creative Commons/NATO

Tanky UOS podporujú útočiacu pechotu niekedy až do vzdialenosti 10km, ako tvrdí správa britského think tanku Royal United Services Institute (RUSI) o úvodných fázach vojny. V tejto úlohe sa používajú častejšie ako v priamych tankových bojoch. V nadchádzajúcej ofenzíve však budú pravdepodobne predstavovať kľúčový element útoku. Pravdaže za predpokladu, že budú vhodne doplnené bojovými vozidlami a adekvátne vyzbrojenou pechotou. Vysoký stupeň ochrany západných tankov môže dodať ukrajinskej armáde kľúčovú výhodu. Je však otázne, či stihnú tieto stroje (nemecké Leopardy 2, britské Challengery 2 a ďalšie) ich ukrajinské posádky dostatočne zvládnuťa velitelia budú schopní ich využiť. To isté platí pre naskladnenie dostatočného množstva západnej munície. Ak zároveň nebudú ruskí vojaci zároveň vyzbrojení dostatkom vysoko účinných prostriedkov na boj s touto triedou tankov (čo sa pri súčasných skúsenostiach s ruským protivníkom javí pravdepodobné), môžu západné stroje byť rozhodujúcim prvkom útoku.

Pištoľ k puške

V oblasti ručných zbraní je situácia ešte naročnejšia, pretože vďaka zahraničným dobrovoľníkom aj darcom sa v skladoch nachádza katalóg, ktorý by spôsobil menší infarkt nejednému zberateľovi. Kto by očakával početné varianty sovietskeho modelu AK-74 a ďalších zbraní kalibru 5,45mm, nebude sklamaný. V boji bolo možné vidieť napríklad pušku Maljuk domácej konštrukcie. V podstate je to bullpup verzia klasickej platformy AK-74, avšak výrazne modernizovaná vrátane možnosti uchytenia moderného vybavenia na lištách Picatinny. Napriek tomu, že Maljuk vidieť najmä v rukách ukrajinských špeciálnych jednotiek, čoraz častejšie ju vidieť u vojakov teritoriálnej obrany. Zdá sa, že v boji má zbraň isté problémy s ergonómiou. Inak je tomu u zbrane Fort-221. Hoci je vyrábaná na Ukrajine, je to v zásade licenčná kópia izraelskej pušky Tavor. Objavujú sa aj historické kusy, ako je legendárny Mosin-Nagant, teda opakovacia puška z konca 19. storočia, ktorú ruskí a sovietski vojaci používali v oboch svetových vojnách.

Ukrajina sa stala bojovým krstom celého radu ďalších, najmä západných zbraní. Okrem variantov platformy M4 je často vidieť najmä belgické FN FNC, ktorá sa veľmi osvedčila v agresívnom prostredí mrazivej a blativej východoeurópskej zimy. Z najmodernejších zbraní sú zatiaľ vynikajúce skúsenosti s puškami CZ Bren 1 a 2, z ktorých tá novšia má potenciál stať sa hlavnou služobnou zbraňou aj v OS SR v rámci ich chystaného prezbrojenia v oblasti ručných palných zbraní. Špeciálne jednotky boli zachytené aj s puškami SIG MCX vo variante s krátkou hlavňou a tlmičom. Táto zbraň je v ostatných rokoch vyhľadávanou predovšetkým príslušníkmi zvláštnych a špeciálnych síl, okrem iných napríklad americkou Delta Force.

V oblasti krátkych ručných zbraní je prehľad skôr neprekvapivý, s dominantnou domácou a rakúskou produkciou. Často však vidieť aj výrobky Českej zbrojovky, ako je vz. 75, ale aj muzeálne kusy, ako je TT-33, Browning Hi-Power či dokonca revolver Nagant M1895. Aj tu, podobne ako pri guľometoch, vidnopríklon ukrajinskej armády k izraelskej produkcii z poslednej dekády. Reprezentuje ju napríklad pištoľ Fort-21, teda licenčná kópia zbrane Jericho z dielne IWI.

Zdroj: Defense News, RUSI, Twitter/Igor Girkin, AP, CNN
Zdroj foto: Creatime Commons, Twitter/Igor Girkin, Reddit, BAE Systems Hägglunds

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *