Názory

Generál Zmeko o patriotizme

Redaktorka konzervatívneho denníka Postoj Iva Mrvová zverejnila na svojom FB profile úryvok z knihy pripravovanej DEKK Inštitútom, ktorá výjde v máji a prezentuje názory odborníkov naprieč slovenskou spoločnosťou na rôzne témy. Mrvová oznámila, že pre knihu edituje „kapitolu o patriotizme na Slovensku, o jeho histórii, súčasných toxických odtieňoch, ale najmä ako o fenoméne lásky k vlasti“, ktorú píše šéf Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Daniel Zmeko.

„Bežný Slovák má problém s hľadaním historických tradícií, o ktoré by sa mohol vo svojom patriotizme oprieť. Je to bizarné – slovenská štátnosť má 30 ročnú históriu, ale štátotvornosť slovenského národa má rovnako ako Česi, Maďari aj Poliaci 1000 a viac-ročnú. Sme dosť roztržitý národ, ak niekde strácame 970 rokov vlastných dejín. Predstavme si ale, že by sme tieto dejiny a silné momenty vnímali. Zdravé vlastenectvo je postavené na reflexii histórie – keď si dokážeme jasne pomenovať svetlé stránky našich dejín, na ktoré môžeme byť hrdí, a na temné, za ktoré sa máme hanbiť a z ktorých sa máme poučiť.

(…) „My sme prispeli k tomu, že Uhorsko nebolo obsadené Osmanskou ríšou. My sme prispeli k tomu, že výsledok Prvej svetovej vojny vyústil v získanie vlastnej štátnosti spolu s Čechmi. My sme prispeli k tomu, že tú štátnosť sme rozdelením Československa zavŕšili v samostatnom štáte pokojnou a mierovou cestou. Časť obyvateľstva povstala aj proti nacistickému satelitu, ktorým bol Slovenský štát, pričom zahynuli desiatky tisíc ľudí, aby sme stáli na tej správnej strane víťazných mocností. Na toto všetko môžeme byť právom hrdí.“ (…)

„Príspevok drvivej väčšiny obyvateľstva počas vojny je ochota podporovať bojujúcich a znášať ťažkosti spojené s vojnou – deti učiace sa cez Zoom, prichýlenie evakuovaných z oblasti bojov, dochádzanie do práce peši – pretože spoje nechodia, či strpieť šetrenie potravinami a energiami. Táto mentálna odhodlanosť obyvateľstva znášať útrapy vojny je rovnako dôležité bojisko ako to fyzické. Vydržať a podporovať obranu štátu musíme napokon všetci.“

„Už teraz sa na knihu, ktorá vyjde v máji a ktorá dáva dokopy odborníkov z rôznych dôležitých oblastí našej spoločnosti dosť teším. Na Slovensku žijeme, no vlastnú krajinu stále plne nepoznáme. Ak ju chceme zlepšiť a najmä zodolniť, toto sú prvé malé, no veľmi dôležité kroky,“ píše Mrvová.

Foto: Martin Baumann

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *