Obrana a bezpečnosť

Učiteľ zo zákopu: Maďarov a Ukrajincov štvú proti sebe politici

Nielen na Slovensku pozorujeme snahy proruskej a extrémistickej časti politického spektra hnať ľudí do ulíc proti pomoci Ukrajine a za tzv. ruský mier. Situácia je v niečom podobná tej u našich južných susedov. „Politici bez zábran spravia všetko preto, aby obrátili proti sebe Maďarov a Ukrajincov, ale ľudia sú múdrejší,“ cituje maďarský portál Telex.hu Sándora Fegyira a Viktora Traskiho. Traski a Fegyir sa v médiách objavili už viackrát. Telex.hu ich spovedal na fronte.

Aj Maďari bránia Ukrajinu
Ide o zakarpatských Maďarov. V mierových časoch obaja učili na univerzite v Užhorode. Po vypuknutí vojny sa spolu s ďalšími stovkami kolegov prihlásili do ukrajinských ozbrojených síl, aby bránili Ukrajinu. „Vidíme, že bezohľadní politici spravia všetko preto, aby proti sebe obrátili Maďarov a Ukrajincov. Umelo vyvolávajú škandály, rozdúchavajú konflikty. Avšak ľudia sú múdrejší než politici a v Maďarsku ľudia chápu, že agresorom je Rusko, ktoré predstavuje najväčšiu hrozbu pre mier na svete,,“ tvrdí Sándor s tým, že Ukrajinci bránia celú Európu.

Maďari od Ukrajincov necítia nedôveru
Traski sa pre Telex.hu vyjadril, že jemu sú vyhlásenia maďarskej vlády cudzie a nerozumie ani postoju, že ukrajinská armáda nemá dostať zbrane. Na fronte voči sebe ako príslušníkovi maďarskej menšiny, pre politiku maďarskej vlády nikdy nepociťoval nedôveru zo strany ukrajinských vojakov. Keď však naposledy navštívil Podkarpatsko, vnímal, že tamojší Maďari sa v tejto situácii cítia o niečo menej komfortne. „Cítime však podporu od Maďarov z Maďarska. Z Budapešti, Debrecínu, Nýiregyházi, Záhonyu a aj z iných regiónov, z miest i obcí,“ dodal.

Sándor medzi bojmi stíha viesť aj online vyučovanie pre svojich študentov. Fotografia vznikla na jar 2022. Jej autorkou je Andriana Retiznyk

Učiteľ zo zákopu

Traksi informoval, že z finančných darov z Maďarska nakúpili pre zakarpatských vojakov maďarskej národnosti bojujúcich na fronte ponožky, nočné videnie či drony. Minulý rok v máji vznikla fotografia Sándora ako v prestávkach medzi bojovými akciami, viedol online vyučovanie pre študentov zo zákopu. V civile pôsobí ako odborník na cestovný ruch a sociológ. Pracuje na mestských a regionálnych projektoch. Traski pôsobí ako prodekan na ukrajinsko-maďarskej univerzite a je si istý, že po blížiacom sa víťazstve Ukrajiny sa znova stretnú na jej pôde a už nebude musieť písať o dianí na fronte, ale že sa budú zhovárať o ďalších vzdelávacích plánoch a náučných projektoch.

Zdroj: Telex.hu 
Zdroj foto: Facebook Andriana Retiznyk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *