Tech & Inovácie

Nová éra námorných vojen?

Koncom minulého roka podnikli ukrajinské ozbrojené sily odvážny útok na ruskú čiernomorskú flotilu, ktorý vzbudil celosvetový záujem médií aj vojenských odborníkov. Všimli si najmä inovatívnu kombináciu bezpilotných lietadiel a hladinových plavidiel bez posádky (USV), pričom sa USV ocitli aj v úlohe bezpilotných kamikadze.

Najmä novinári tento útok označili za novú éru námorného vojenstva, pričom opomínali širší kontext tejto spôsobilosti. Nie je to totiž po prvý krát, čo niektorá strana konfliktu účinne použila výbušné člny bez posádky. V roku 2017 jemenskí povstalci, známi ako Hútiovia, využili diaľkovo ovládané člny bez posádky pri útoku na saudskú fregatu Al-Madinah. Ukrajinský útok je však nepochybne dôležitý posun vo vývoji vojenstva na mori. 

USV, ktoré použila Ukrajina, sú podľa všetkého vybavené elektrooptickými a infračervenými senzormi, ako aj anténami Starlink. Predstavujú relatívne jednoduchú spôsobilosť bez posádky. V niektorých ohľadoch sú relatívne primitívne, čiastočne poháňané komerčnou technológiou vrátane pohonného systému z diaľkovo ovládaného modelu lietadla. Vedecký pokrok umožňuje dosahovať stále vyšší výpočtový výkon na čoraz menších zariadeniach. Ako ukázala demonštrácia koordinovaných útočných rojov USB čínskej spoločnosti Yunzhou Tech, tento pokrok sa prejavuje aj v oblasti námorného vojenstva. Preto nie je prekvapujúce, že niektorí odborníci považujú roje USV za ústredný prvok budúceho oceánskeho bojiska.

Nové trendy, nové vektory

Prostriedky bez posádky posilňujú viaceré trendy v námornej vojne. Tým hlavným je ohrozenie prístavov, kde sa stávajú ďalším vektorom, ktorý sa však pripojí k už existujúcemu ohrozeniu zo strany vzdušných a raketových zbraní. Tým však vytvoria viac požiadaviek na ochranu plavidiel a zariadení nachádzajúcich sa na mieste. 

Kapacity bez posádky využívané v rojoch môžu tiež zvýšiť už tak značné ohrozenie veľkých plavidiel v kontrolných bodoch a pobrežných vodách, najmä ak sú koordinované s inými vektormi útoku, napríklad raketami. Môžu tiež pôsobiť ako návnady vybavené vysielačmi, ktoré môžu odlákať paľbu z pobrežných raketových batérií. Tým odhalia svoje pozície námorným plavidlám, ktoré môžu tieto batérie zasiahnuť. 

Námorné dron Saildrone Explorer a Devil Ray T-38 pri hliadkovaní v Perzskom zálive v júni 2022. Zdroj: US Department of Defense, Defense One

Opatrnosť je na mieste

Pri tvrdeniach, že nová technológia spôsobila revolúciu vo vojenstve, je vždy potrebné vážiť slová a pevnosť presvedčenia. Armády, a to aj tie moderné, sú síce často motorom inovácií, no zároveň patria medzi najkonzervatívnejšie prvky spoločnosti. V tejto súvislosti sa často uvádza ako príklad pomalé zavádzanie lietadlových lodí v medzivojnovom období, a to aj britským námorníctvom, v tom čase jedným z najsilnejších na svete. Podobne sa v priebehu dvoch svetových vojen a po nich vyvinula taktika ponorkového aj protiponorkového boja, zahŕňajúca kombináciu vzdušných, hladinových a podhladinových kapacít, ktorá obmedzila účinnosť ponoriek. To však neznamená, že tieto schopnosti neboli užitočné. Je však potrebné vziať do úvahy aj zraniteľnosť nových prostriedkov a systémov. Veľmi často sa stáva, že namiesto toho, aby nová technológia spôsobila revolúciu vo vedení námornej vojny, stane sa súčasťou vyvíjajúcej sa kombinácie taktických prostriedkov. Je veľmi zriedkavé, aby nová technológia spôsobila úplnú zastaranosť existujúcich štruktúr síl. Prípady úspešných inovácií sa zakladali na jasnom vymedzení cieľov, ktorým nové technológie slúžia. USV sa môžu ukázať ako veľmi smrtiace proti určitým typom cieľov – najmä proti plavidlám, ktoré sú v prístave alebo operujú na námornom kontrolnom bode. Tiež budú mať výhodu prekvapenia, keď sa budú môcť ukryť uprostred námornej dopravy. 

Efektívna obrana

To neznamená, že prostriedky bez posádky nebudú mať na bojisko významnejší vplyv. Tento vplyv však najskôr posilní dynamiku boja, ktorá sa riadi celým radom ďalších nástrojov. Podobná situácia panuje aj na opačnej strane barikády, kde musíme vziať do úvahy aj klimatické podmienky budú pravdepodobne hlavným obmedzujúcim faktorom útočného použitia USV. Súčasné opatrenia proti USV a podvodným plavidlám bez posádky mohli potenciálne zahŕňať zbrane so zameranou energiou, spôsoby vedenia boja na hladine vyvinuté na zvládnutie posádkových rojov malých plavidiel, ale aj obranné použitie USV ako sprievodných plavidiel na hladine a protiponorkových plavidiel. Podobne ako v minulosti tieto protiopatrenia nebudú poskytovať absolútnu ochranu. 

V konečnom dôsledku predstavujú spôsobilosti bez posádky jeden z mnohých vektorov, ktorými námorné sily vytvárajú lacnú masu. Dáva to zmysel, keďže masa – v oveľa väčšej miere ako technológie – bola historicky základom úspechu v námornej vojne. Či sa však USV stanú motorom zmeny bojiska, alebo sa námorníctva pokúsia nimi prekryť existujúce problémy – ako to už neraz v minulosti urobili – je stále otázne. Bude zaujímavé a poučné sledovať, ako sa najmä menšie námorníctva vyrovnajú s touto zmenou.

Zdroj: RUSI, Defense News, Defense One

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *