Obrana a bezpečnosť

NATO REVIEW: Z novinára vojakom – príbeh Pavla Kazarina

Nikdy doteraz som neslúžil v ozbrojených silách. Neabsolvoval som ani povinnú vojenskú službu. Vždy som bol novinár – pred rokom 2014, keď som žil na Kryme, aj po roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym a ja som sa musel presťahovať do Kyiva. Potom v roku 2022, v druhý deň rozsiahlej ruskej invázie, som šiel a pripojil sa k ozbrojeným silám Ukrajiny, hovorí v texte pre NATO REVIEW Ukrajinec Pavlo Kazarin.

Keď pred deviatimi rokmi Rusko zabralo Ukrajine Krymský polostrov, pomyslel som si: „Ľudia nechápu, čo sa deje; len im to treba vysvetliť. Svet vo všeobecnosti a Moskva zvlášť sa mýli v tom, čo čaká Rusko na Kryme. Pomyslel som si: „Ak budem robiť len svoju prácu novinára, situácia sa vyrieši sama.“ Tak som pokračoval v písaní a vysielaní s malým efektom. Potom v roku 2022, v druhý deň rozsiahlej ruskej invázie, som išiel a pripojil sa k ozbrojeným silám Ukrajiny. Situácia bola krištáľovo jasná. Teraz žiadne odtiene sivej. Ako hovoríme na Ukrajine: „Ak potrebujete vysvetľovať, potom sa nemusíte obťažovať vysvetľovaním.

Narukovali riaditelia firiem, gayovia aj študenti

Zistil som, že som vstúpil do skutočnej ľudovej armády. Boli v nej radoví robotníci a riaditelia firiem, rodičia a ich deti, učitelia, divadelníci a noví absolventi vysokých škôl. Stretol som dvoch homosexuálov v rade na náborovom úrade. Ďalej sme slúžili v tom istom prápore. Videl som riaditeľov súkromných kliník opúšťať svoje ordinácie, aby viedli zdravotnícke jednotky v bojových brigádach v prvej línii, svadobných fotografov, ktorí sa preorientovali na letecký fotoprieskum, z barmanov sa stali delostrelci. Staré zábrany padli. Už na nich nezáleží.

Dobrí velitelia sú podnikatelia

„Dobrí obchodníci robia dobrých veliteľov“ je výraz, ktorý som počul trikrát: najprv v Doneckej oblasti od veliteľa práporu, potom neďaleko Záporožia od seržanta prieskumnej čaty a nakoniec neďaleko Charkova od muža, ktorý jel číslom 88 na zozname Forbes 100 najbohatších Ukrajincov. Všetci traja mali pred vojnou obchody a všetci traja boli dobrými veliteľmi.

Dočítajte celý Pavlov príbeh na NATO REVIEW.

Pavlo Kazarin je ukrajinský novinár, televízny moderátor a rozhlasový moderátor. Narodil sa a vyrastal na Kryme, od roku 2014 žije a pracuje v Kyjeve. Od februára 2022 slúži ako vojak Ozbrojených síl Ukrajiny. V čase vydania v súčasnosti slúži v prvej línii na východnej Ukrajine.

Zdroj: https://www.nato.int/docu/review/articles/2023/02/16/a-year-ago-i-volunteered-as-a-soldier-in-the-ukrainian-army/index.html

FOTO: Server NATO REVIEW, NATO.int

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *