Tech & Inovácie

Štart dronu Skylark III v izraelskej púšti

Pozrite si štart bezposádkového leteckého systému Skylark III (video v článku).

Skylark III vykonáva rôzne misie vrátane spravodajstva, prieskumu, dohľadu nad vzdušným priestorom či zameranie cieľa.

Na fotografii spolu Skylark III a Skystriker. Skystriker nesie výbušnú hlavicu. V tomto prípade išlo o demonštráciu, dron nebol vyzbrojený.

Skylark III aj Skystriker sú z kategórie mini tactical UAS (unmanned aerial systems). V misiách často spolupracujú. Sky Lark III  (má el. motor, ale môže byť aj hybrid verzia  – vtedy vydrží vo vzduchu o dosť dlhšie, cca 5 hodín vs 18 hodín). Slúži ako „oči“ pre Skystriker (môže byť očami aj pre pozemné jednotky či delostrelectvo, prípadne Skylark III pozýva Skytriker do akcie, aby zničil cieľ). 

Misia môže vyzerať tak, že Skylark III vystrelíte z odpaľovacej rampy k oblakom. Tento cca 50kg stroj je hneď vo vzduchu, stratí sa z dohľadu, a on zatiaľ identifikuje cieľ. Jeho operátor odovzdá informáciu operátorovi Skystrikera, ktorý rovnako do akcie vystrelí z obdobnej rampy. Počas misie spolu operátori komunikujú a koordinujú sa.

Po zásahu kamikadze dronu na cieľ, Skylark III ešte skontroluje územie, či bol cieľ zničený. Ak nie úplne, môžete prizvať ďo akcie ďalší skystriker.

Ak cieľ prestal predstavovať hrozbu alebo sa situácia zmenila z iných dôvodov, misiu môžete odvolať aj v poslednom okamihu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *